MENIU

Seara de Moș Nicolae. Cum se pregătesc ghetuțele pentru a nu rămâne goale

Mos Nicolae 2022

Seara de Moș Niculae marchează oficial începutul lunii cadourilor și a sărbătorilor de iarnă. Partea frumoasă a povești spune că Sfântul Nicolae aduce cadouri copiilor cuminți, ca un preambul pentru Crăciun. Partea mai neplăcută, invocat tot mai des în ultima vreme, este că ne-am îndepărtat mult de tradiție și că, de fapt, folosim un vechi obicei pentru a justifica o sărbătoare a consumerismului, la care nu sunt toți invitați.

Pentru a rămâne la partea frumoasă a poveștii, pilda Sfântului Nicolae este tocmai aceea de a-i ajuta pe cei săraci, a le aduce un stop de lumină. Este motivul pentru care sărbătoarea devenit extrem de popular în toată creștinătatea.

Obiceiul ghetuțelor vine tot din povestea "originalului" Moș Nicolae, deși alternativa nuielușa sau dulciurile a apărut ceva mai târziu, cu rolul de a-i stimula pe copii să învețe și, în general, să urmeze "calea ce bună" în viață.

 

Protector  şi iubitor al copiilor

Foarte cunoscut în zona Transilvaniei şi sub numele de „Sân Nicoară”, Sfântul Nicolae este cel mai  „popular”  sfânt din Ardeal, aici fiind şi zona din ţară unde se află  cele mai multe biserici care poartă hramul acestui sfânt, potrivit Historia.

 

Sărbătoarea Sfântului Nicolae a creat un adevărat folclor, de la Sfântul „Neculai” cum este cunoscut în anumite zone rurale din  Transilvania şi până la poveştile inedite despre minunile pe care le-a realizat. Tradiţia spune că  este protectorul copiilor.

 

Zeci de mărturii vorbesc de ajutorul pe care Sfântul Nicolae l-a acordat celor care s-au rugat lui, pentru trecerea examenelor dificile de la şcoală.   

Mai multe articole despre:
mos niculae ghetute nicolae ajun sarbatorile de iarna