Schimbarea la Faţă a Domnului. De ce nu este bine să te cerți astăzi
Considerat unul dintre marile praznice ale creştinismului, fiind dezlegare la peşte pentru cei care au postit, Schimbarea la Faţă este sărbătorită de credincioşi pe 6 august.
În tradiţia populară se spune că pe 6 august nu e bine să te cerţi cu nimeni, şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte nici iarbă. Ea constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează şi la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează şi se împart.
În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. "Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora. Această sărbătoare ne arată momentul schimbării minunate la faţă a Domnului, în Muntele Taborului, în prezenţa ucenicilor Petru, Iacob şi Ioan. Din Evanghelii aflăm că atunci când faţa Lui stăalucea ca soarele şi hainele erau albe ca lumina au apărut deodată Moise si Ilie, Moise care reprezenta Legea şi Ilie care reprezenta prorocii Vechiului Testament", explică părintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sf.Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.
Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta. În popor se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarnă care va veni va fi una plină de ninsori, scrie adevarul.ro. Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarbă şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac.
În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se strepezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.