MENIU

Sărbătoarea zilei de 30 iulie, 2024. Un mare sfânt este pomenit în calendarul creștin-orodox. Cui trebuie să spui "la multi ani"

Sărbătoarea zilei de 30 iulie, 2024. Marele Sfânt Valentin este pomenit, astăzi, în calendarul creștin-ortodox.

Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie.

Cuvantul sec, din sintagma "lasatul secului", este inteles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. Insa, secul pe care il cere postul ortodox este seculum (saeculum), adica lumea impatimita.

Sfantul Valentin, sarbatorit pe data de 30 iulie

In fiecare an, la data de 30 iulie, Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea unui ales apologet al valorilor moralei crestine. Este vorba de Sfantul Sfintit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei. Martirizat la Roma in a doua jumatate a secolului al treilea, el a ramas in constiinta Bisericii lui Hristos ca vindecator al celor bolnavi si sfant al iubirii crestine si al familiei. In plina zi de sarbatoare, Sfantul Valentin ii binecuvanteaza pe credinciosii romani, o particica din sfintele sale moaste fiind depuse in Biserica Delea Noua, din Bucuresti.

Tot astazi, facem pomenirea: Sfintei Mucenite Iulita din Cezareea;

Sărbătoarea zilei 29 iulie 2024. Mari sfinți sunt cinstiți, astăzi, în calendarul creștin-ortodox

 

sursa: crestin-ortodox

Mai multe articole despre:
sarbatoare sarbatoare 30 iulie crestin religie