MENIU

Sărbătoare 14 iulie 2024. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Pe 14 iulie 2024, creștinii ortodocși, greco-catolici și romano-catolici sărbătoresc diferite sărbători religioase importante. Iată ce sfinți importanți sunt celebrați astăzi în România!

În calendarul ortodox, astăzi este marcată ziua de Duminică, a 3-a după Rusalii.
Pe lângă Duminica a 3-a după Rusalii, sunt pomeniți Sfântul Apostol Achila, Sfinții Mucenici Iust și Iraclie, și Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul.

Sfântul Apostol Achila

Sfântul Achila, pomenit în calendarul ortodox pe 14 iulie, era de origine iudaică, născut în Pont și stabilit în Italia împreună cu soția sa, Priscila. Aceștia au devenit creștini și discipoli ai Sfântului Apostol Pavel, care l-a hirotonit pe Achila episcop.

 După ce împăratul Claudiu a expulzat iudeii din Roma în anul 49, Achila și Priscila s-au refugiat la Corint. Au însoțit pe Sfântul Pavel în călătoriile sale misionare și au ajuns la Efes, unde au rămas până la moartea împăratului Claudiu, când s-au întors la Roma. Achila a fost martirizat de necredincioși, iar memoria sa este cinstită pe 14 iulie.

Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul

Sfântul Nicodim s-a născut în 1749 în Naxos și a devenit călugăr la Mănăstirea Dionisiu de pe Muntele Athos. A fost un cunoscător al scrierilor patristice și al dreptului canonic, fiind autorul mai multor lucrări spirituale, inclusiv "Filocalia". A trăit în nevoință și rugăciune, retrăgându-se într-o insulă aproape pustie în 1782. A decedat pe 14 iulie 1809, fiind canonizat în 1955.

Greco-catolice: Duminica a 3-a după Rusalii

Sărbătorile greco-catolice includ Duminica a 3-a după Rusalii și pomenirea Sfântului Apostol Aquila și a Sfântului Iosif Mărturisitorul.

Sfântul Apostol Aquila

La fel ca în tradiția ortodoxă, Sfântul Aquila este recunoscut pentru activitatea sa misionară alături de Sfântul Pavel și pentru contribuția sa la creștinismul timpuriu.

Romano-catolice: Duminica a 15-a de peste an

Romano-catolicii sărbătoresc Duminica a 15-a de peste an și pomenirea Sfântului Camil de Lellis.

Sfântul Camil de Lellis

Sfântul Camil de Lellis este recunoscut pentru dedicarea sa față de îngrijirea bolnavilor și pentru fondarea Ordinului Clericilor Regulari ai Ministrilor Bolnavilor (Camillienii). A trăit în secolul al XVI-lea și este considerat patronul spitalelor și al personalului medical.

Ziua de 14 iulie 2024 este marcată de o serie de sărbători religioase în diverse tradiții creștine. În tradiția ortodoxă, sunt comemorați Sfântul Apostol Achila și Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul. Greco-catolicii și romano-catolicii celebrează de asemenea zilele de duminică și pomenirea sfinților specifici tradițiilor lor. Aceste sărbători aduc un omagiu unor figuri importante din istoria creștinismului, amintind credincioșilor de valorile și sacrificiile acestor sfinți.