MENIU

România, tot mai aproape de echinocţiul de toamnă. Când va avea loc și ce schimbări aduce în viața oamenilor

România, tot mai aproape de echinocţiul de toamnă. Când va avea loc și ce schimbări aduce în viața oamenilor/ Profimedia

Echinocţiul de toamnă 2024 va marca începutul toamnei astronomice, un moment în care ziua și noaptea sunt egale în toate colțurile lumii. Acest fenomen, care semnalează trecerea la zile mai scurte și nopți mai lungi, va avea loc anul acesta pe data de 22 septembrie, la ora 15:43, ora României. 

După echinocţiul de toamnă, ziua începe să se micșoreze, iar noaptea o să devină tot mai lungă, și asta până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie, relatează Click!. O lună mai târziu, respectiv în noaptea de 26 spre 27 octombrie, românii vor trece la ora de iarnă, modificând ceasul cu o oră înapoi.

De unde vine echinocţiu de toamnă?

Termenul „echinocţiu” provine din cuvântul latin „aequinoctium”, care combină „aequus” (egal) și „nox” (noapte). Echinocțiul de toamnă este un fenomen astronomic care se întâmplă de două ori pe an, primăvara și toamna, când durata zilei și a nopții sunt aproximativ egale în ambele emisfere ale Pământului.

Tradiţii şi superstiţii 

În tradiția populară, se spune că vremea din ziua echinocțiului de toamnă va influența vremea din anul următor. De asemenea, românii au obiceiul de a scutura nucii, merii și gutuii în această zi.

Se crede că florile sunt „supărate” și „plâng” în ziua echinocțiului, iar pentru a rămâne frumoase și sănătoase pe timpul iernii, trebuie unse cu mir sfințit. De asemenea, gospodarii pregătesc primul must din strugurii proaspăt culeși.

Superstițiile mai spun că părinții nu ar trebui să-și certe copiii în această zi, deoarece aceștia ar putea crede că au puțin de cules în viață. Totodată, nu este recomandat să te speli pe față înainte de apusul soarelui; în schimb, este bine să consumi pâine înainte de a ieși din casă pentru bunăstarea casei și a familiei.

Când va avea loc echinocțiul de toamnă în 4 următorii ani

2025: 22 septembrie, ora 21:19, ora României

2026: 23 septembrie, ora 03:05, ora României

2027: 23 septembrie, ora 09:02, ora României

2028: 22 septembrie, ora 14:45, ora României

Mai multe articole despre:
echinoctiu echinoctiu de toamna toamna bunastare