Remedii naturiste. Tot ce trebuie să știi despre siropul de agave
Plantă este cultivată în special în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, până în partea de nord a Americii Latine. Din agava, pe lângă nectarul dulce, se obține și băutură tradițională mexicană tequila.
Majoritatea îndulcitoarelor pe baza de agave sunt obținute din plantă albastră de agave, cea mai cultivată. Siropul este tratat termic și intens procesat, aproape că și siropul de porumb (foarte bogat în fructoza).
O lingură de sirop de agave are aproximativ 60 de calorii, aceeași cantitate de zahăr având doar 40 de calorii. Totuși, puteți folosi mai puțin sirop de agave, având în vedere că este cu 50% mai dulce.
Siropul de agave și diabetul
Ați auzit pe la prieteni că siropul de agave este bun pentru diabetici? În teorie, este bogat în fructoza și are indicele glicemic mai mic, fiind preferat zahărului rafinat. Însă nu există niciun studiu care să aibă că și concluzie acest fapt. Până acum, studiile efectuate în laborator s-au desfășurat doar pe animale, nu și pe oameni.
Societatea Americană de Diabet a clasificat siropul de agave că îndulcitor ce poate fi consumat în cantități limitate, alături de zahărul rafinat, zahărul brun, miere, sirop de arțar.
Liz Applegate, șeful secției de nutriție pentru sportivi din cadrul Universității din California susține că organismul nu știe de unde provin fructoza și glucoză, indiferent dacă vorbim de cele din siropul de agave sau cel porumb, ori din sfeclă sau trestia de zahăr. Nutriționistul ii sfătuiește pe toți cei care simt nevoia să mănânce dulce să aleagă un produs 100% natural, cum ar fi un fruct sau chiar o cantitate mică de miere, care are foarte mulți antioxidanți.
Mai puțin e mai bine!
Că orice alt îndulcitor, indiferent de proveniență, nici siropul de agave nu are beneficii miraculoase. Pur și simplu îndulcește.
Celor care își doresc să schimbe modul de îndulcire al produselor pe care le consumă frecvent (ceai, cafea, deserturi, etc), nutriționistul recomandă o analiză a dietei zilnice. Multe produse conțin deja cantități mari de zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoza.
Cel mai ușor, pentru a face un calcul corect și exact, e să notați câteva zile – o săptămâna absolut tot ce consumați și să citiți etichetele. Adunați toate cantitățile de zaharuri, pentru a va face o idee despre cât consumați, de fapt. Veți fi uimiți să vedeți câte produse conțin cantități uriașe de zahăr.
Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de îndulcitori la 6 lingurițe în cazul femeilor și 9 lingurițe pentru bărbați. În aceste cantități trebuie incluse toate tipurile de îndulcitori, indiferent dacă vorbim de agave, miere, zahăr brut sau rafinat, sirop de porumb sau, și mai rău, aspartam sau alte produse sintetice.