MENIU

Ratan Tata, fostul lider al Tata Group, a murit la vârsta de 86 de ani. Afaceristul vizionar nu s-a căsătorit niciodată

Ratan Tata, fostul lider al Tata Group, a murit la vârsta de 86 de ani/Profimedia

Ratan Tata, fostul preşedinte al Tata Group, care a pus grupul indian pe scena globală cu o serie de achiziţii de profil înalt, a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Tata Group într-un comunicat transmis miercuri seara.

„Cu un profund sentiment de pierdere ne luăm rămas bun de la domnul Ratan Naval Tata, un lider cu adevărat neobişnuit ale cărui contribuţii incomensurabile au modelat nu numai Grupul Tata, ci şi însăşi structura naţiunii noastre”, a declarat compania.

Ratan Tata „a fost un lider de afaceri vizionar, un suflet plin de compasiune şi o fiinţă umană extraordinară”, a declarat premierul indian Narendra Modi pe platforma X. „Sunt extrem de îndurerat de moartea sa. Gândurile mele sunt alături de familia, prietenii şi admiratorii săi în acest moment trist”, a transmis premierul.

Doliu în lumea sportului din România. O celebră sportivă a fost găsită moartă în apartament

Ratan Tata, care a condus conglomeratul timp de peste 20 de ani în calitate de preşedinte, era miercuri dimineaţă la terapie intensivă într-un spital din Mumbai, au declarat surse citate de Reuters.

Ratan Tata a lucrat în mai multe companii Tata, inclusiv Telco, în prezent Tata Motors, precum şi Tata Steel, remarcându-se ulterior prin ştergerea pierderilor şi creşterea cotei de piaţă la unitatea grupului National Radio & Electronics Company.

În 1996, a fondat firma de telecomunicaţii Tata Teleservices, iar în 2004 a făcut publică firma de IT Tata Consultancy Services, sursă de venituri a grupului.

Proiectele sale preferate la Tata Motors au inclus Indica - primul model de maşină proiectat şi construit în India - precum şi Nano, prezentată drept cea mai ieftină maşină din lume. El a contribuit la schiţele iniţiale pentru ambele modele.

Pilot autorizat care pilota ocazional avionul companiei, Ratan Tata nu s-a căsătorit niciodată şi era cunoscut pentru comportamentul său liniştit, stilul de viaţă relativ modest şi activitatea sa filantropică.

Două treimi din capitalul social al Tata Sons, societatea holding a grupului, este deţinut de trusturi filantropice.

Printre numeroasele sale distincţii, a primit Padma Vibhushan, a doua cea mai înaltă distincţie civilă din India, în 2008, pentru servicii excepţionale şi deosebite în comerţ şi industrie.