MENIU

Proces bizar: judecătorii trebuie să decidă cui aparţine această poză - maimuţei sau fotografului?

Asociaţia PETA a depus o plângere la tribunalul federal din San Francisco, în numele unui macaca. Activiştii pentru drepturile animalelor susţin că maimuţa Naruto este propritara selfie-urilor pe care şi le-a făcut, şi nu bărbatul căruia îi aparţinea aparatul foto.

Asociaţia PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) a depus o plângere inedită, în numele unei maimuţe care şi-a făcut un selfie, după ce a furat aparatul de fotografiat al unui bărbat.

Concret, activiştii susţin că imaginea aparţine animalului, şi nu fotografului David Slater, al cărui aparat a fost utilizat.

Aşadar, PETA a depus plângerea la tribunalul federal din San Francisco în numele lui Naruto, un macac de șase ani, declarând că el este „autorul și proprietarul fotografiilor”, scrie Agerpres.

„Argumentul nostru este simplu. Legea americană în privința drepturilor de autor nu interzice unui animal să dețină proprietate intelectuală și, fiindcă Naruto a făcut fotografiile, drepturile asupra lor îi aparțin, la fel ca în cazul oamenilor”, au explicat membrii asociaţiei.

Respectivele poze au fost făcute de Naruto în 2011, pe insula indoneziană Sulawesi, cu aparatul lui Slater, specialist în imagini din natură.

Ulterior, el a publicat un album mai amplu cu fotografii, conținând și două selfie-uri făcute de Naruto. Bărbatul susține că, dimpotrivă, el este proprietarul fotografiilor fiindcă el a instalat trepiedul fotografic. A lipsit însă câteva minute, descoperind la întoarcere că maimuța apăsase pe declanșatorul aparatului foto.