MENIU

Primul fotomodel din lume a fost o româncă din Iași. Avea Parisul la picioare: "Pe lângă ea, toate celelalte păreau ţărănci" - GALERIE FOTO

Renee Perle fotografiată de Jacques-Henri Lartigue
Renee Perle fotografiată de Jacques-Henri Lartigue

Renee Perle, o româncă de Renee Perle, o româncă dintr-o familie de evrei din Iași, a fost cel mai probabil primul fotomodel profesionist din istoria modei. Frumusețea și fotogenia ei au transformat-o într-o vedetă a lumii boeme din Parisul de acum un secol, zeci de fotografi și designeri dorindu-și să o aibă ca model.

Pe numele real Renadi Pârlea, frumoasa ieșeancă a fost iubita lui Jacques Henri Lartigue (1894-1986), unul dintre cei mai importanţi fotografi ai secolului trecut. De altfel, povestea lor de dragoste este una demnă de filme. Se spune că fotograful ar fi zărit-o pe stradă şi s-ar fi îndrăgostit fulgerător de ea, potrivit Historia.

Cei doi au avut o relaţie care a durat doi ani şi pe care Jacques-Henri Lartigue a amintit-o în memoriile sale drept ” vacanţă eternă, de-a lungul căreia şi-a imortalizat muză în 341 de fotografii care aveau să facă istorie în modă.
 
Cine a fost prima persoană care le-a vorbit românilor de pe ecranul televizorului?

Am lucrat cu multe superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau ţărănci, avea să spună fotograful peste ani despre Renee. După încheierea relaţiei, despre frumoasa româncă nu s-a mai ştiut nimic, cu excepția faptului că a murit în 1977, undeva in sudul Franței.
 
GALERIE FOTO 
Mai multe articole despre:
primul fotomodel Renee Perle romanca iasi