MENIU

Prima Zi a Primăverii. Efectele eclipsei de soare de pe 20 martie. Ce se spune în tradiţia populară?

Eclipsa de soare

Prima Zi a Primăverii. Eclipsa totală de soare se va vedea cel mai bine din partea de Nord a cotinentului european. Punctul maxim se va produce în Nordul Oceanului Atlantic, unde Sorele va fi acoperit total două minute şi 47 de secunde. În România, fenomenul astronomic este parţial şi se va observa cel mai bine din Satu Mare, în proporţie de 63 la sută.

Prima Zi a Primăverii. În cele mai multe părţi ale planetei, eclipsele au fost interpretate, de-a lungul secolelor, drept semne negative. O superstiţie asiatică spunea că Soarele este acoperit de un dragon în timpul eclipsei. În America Latină se credea că peste Soare se pune un jaguar, iar vietnamezii apreciau că era vorba despre o broască uriaşă. Românii îşi imaginau un vârcolac. Tot în ţara noastră, se mai credea şi că eclipsa era o pedeapsă pentru păcatele oamenilor.

În Antichitate, locuitorii Romei, de exemplu, scoteau tot felul de sunete pentru a alunga acea creatură care acoperea Soarele. Să revenim la vremurile noastre! Unele voci susţin că o eclipsă de Soare ne-ar face, fie mai apatici, fie mai nervoşi.

Fenomenul astronomic ar produce, de exemplu, dureri de cap şi ne-ar lua din energie. Tot eclipsele ar fi vinovate şi pentru producerea unor încurcături şi neînţelegeri. Astrologul Cristina Demetrescu susţine că eclipsa de astăzi are loc pe axa berbec-balanţă.