PREVENŢIA CANCERULUI. Ce trebuie să faci şi să nu faci pentru a scăpa de cancer
Cancerul este, probabil, cea mai înspăimântătoare boală dintre toate şi pe bună dreptate, pentru că el reprezintă principala cauză a morţii la nivel mondial. Ultimele statistici au indicat că în anul 2008, la nivel mondial, 7,8 milioane de oameni au decedat ca urmare a cancerului, adică 13% din totalul deceselor au fost provocate de cancer, scrie Descoperă.ro.
De asemenea, se presupune că până în 2020, populaţia mondială va creşte la 7,5 milioane de indivizi, dintre care aproximativ 15 milioane se vor îmbolnăvi de cancer şi doar 3 milioane vor supravieţui.
Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, cancerul de plămâni, de stomac, ficat, colon şi sân cauzează cele mai multe decese anual.
Ce cauzează cancerul?
Cancerul este cauzat atât de factori interni (precum mutaţii moştenite şi hormoni), cât şi de factori de mediu (dieta, radiaţiile infecţiile). De-a lungul timpului, observaţiile realizate de oamenii de ştiinţă în timpul studiilor au indicat că majoritatea cazurilor de cancer nu au origini ereditate şi că factorii aduşi de stilul de viaţă, precum dieta, fumatul, consumul de alcool şi infecţiile au influenţă profundă asupra dezvoltării sale.
Deşi, factorii ereditari nu pot fi modificaţi, stilul de viaţă şi factorii de mediu sunt potenţial modificabili.
Influenţa mică impusă de ereditate şi natura modificabilă a factorilor de mediu indică faptul că putem preveni apariţia cancerului.
Printre factorii importanţi dictaţi de stilul de viaţă, care afectează incidenţa şi letalitatea cancerului se numără tutunul, alcoolul, dieta, obezitatea, agenţii infecţioşi, poluanţii din mediu şi radiaţiile.
Aşadar, haideţi să analizăm pe rând toţi aceşti factori, să aflăm ce au descoperit oamenii de ştiinţă despre ei până acum şi să vedem cum am putea să învăţăm să ne ferim de cancer cum putem noi mai bine.
Principalii factori de risc ai cancerului
Tutunul
În 1964, fumatul a fost identificat ca principala cauză a cancerului de plămâni şi de atunci specialiştii au realizat eforturi pentru a reduce utilizarea tutunului.
Cercetările au indicat că utilizarea tutunului creşte riscul de dezvoltare a cel puţin 14 tipuri de cancer. Mai mult, el este responsabil pentru 15-30% din totalul tuturor deceselor survenite în urma cancerului şi pentru 87% din totalul deceselor apărute în urma cancerului de plămâni.
Efectele cancerigene ale fumatului activ sunt bine documentate. Tutunul conţine cel puţin 50 de substanţe cancerigene. De exemplu, un metabolit din tutun, numit BPDE (benzo-piren-diol epoxid) are o asociere etiologică directă cu cancerul pulmonar.
Momentan nu este pe deplin înţeles modul în care fumatul contribuie la apariţia cancerului. Ce ştim până acum este că el poate altera un număr mare de căi de semnalizare celulară. Rezultatele studiilor realizate de specialiştii de la Centrul M.D. Anderon pentru cercetarea Cancerului, din cadrul universităţii Texas, au stabilit o legătură între fumat şi inflamaţie. Mai exact, ei au arătat că fumatul tutunului poate induce activarea unui marker inflamator (NF-κB). Astfel, este posibil ca agenţi antiinflamatori să suprime activarea acestui marker, ceea ce ar înseamnă că ei ar putea avea o aplicarea împotriva fumatului.
De asemenea, ei au mai demonstrat că curcumina, derivată din condimentul turmenic poate bloca markerul NF-κB indus de fumat. Pe lângă, curcumină, se pare că şi alte substanţe fitochimice inhibă markerul menţionat mai sus.
Citeşte mai mult pe Descoperă.ro