MENIU

Povestea unei fotografii virale, spusă de o româncă supravieţuitoare a lagărului Auschwitz

<p>Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a Holocaustului, alături de fostul gardian nazist de la Auschwitz, Oskar Groening</p>
<p>Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a Holocaustului, alături de fostul gardian nazist de la Auschwitz, Oskar Groening</p>

O fotografie recentă a devenit virală pe internet, iar povestea din spatele aceste imagini este una cu adevărat cutremurătoare. Supravieţuitoare a Holocaustului şi a lagărului de la Auschwitz-Birkenau, Eva Mozes Kor este îmbrăţişată de Oskar Groening, un fost gardian nazist al lagărului, acum în vârstă de 93 de ani. Eva Mozes a fost deportată din casa din Sălaj, România, la doar 10 ani, alături de familia sa, ajungând la Auschwitz.

Groening este judecat în Germania pentru rolul jucat în asasinarea a peste 300.000 de victime ale Holocaustului, conform BBC. Slujba acestuia la Auschwitz era să păzească bunurile celor aduşi acolo pentru a fi ucişi şi să numere banii furaţi. Bărbatul este unul dintre ultimii criminali de război nazişti aflaţi în viaţă şi, dacă va fi găsit vinovat, va primi o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 15 ani de închisoare, cel mai probabil până la finalul vieţii sale.

Eva Mozes Kor este o supravieţuitoare a Holocaustului de 83 de ani care a venit să depună mărturie împotriva acestuia şi, întâlnindu-l pe holurile tribunalului, s-a decis să se prezinte. Când a întâlnit-o, bărbatul de 93 de ani a leşinat, spre şocul femeii.

Aceasta a povestit cum s-a desfăşurat întâlnirea şi de ce a vrut să îl întâlnească: în primul rând pentru că vroia să ştie ce se întâmplă când o fostă victimă întâlneşte o persoană din partea celor care i-au făcut rău. Femeia a profitat de întâlnire pentru a-l implora pe Groening să  îi încurajeze pe alţi criminali de război nazişti să denunţe nazismul şi să vorbească despre neo-nazism în Germania actuală, explicând că, poate tinerii vor asculta un om care a făcut parte din fostul partid nazist.

"În timp ce vorbeam cu el, m-a apucat şi m-a sărutat pe obraz. Poate că eu nu aş fi mers atât de departe, dar cred că e cu mult mai bine decât ce mi-ar fi făcut el acum 70 de ani", a explicat Kor, spunând că ştie că va fi criticată pentru întâlnire şi pentru fotografii.

Peste 100 dintre rudele Evei Mozes Kor au murit în timpul Holocaustului. Ea şi sora sa, Miriam, copii pe atunci, au supravieţuit numai pentru că au făcut parte dintre cele 1500 de perechi de gemeni identifici pe care doctorul Mengele a făcut teste inumane. Nici acum Kor nu ştie ce i s-a injectat şi cu ce efecte.

Supraviețuitoarea experimentelor lui Mengele a revenit în România după 70 de ani de la deportare