MENIU

Produsele de pot post, mai periculoase decât cele de dulce. Ce mâncăm la micul-dejun - IDEI simple și rapide

Zacuscă

Postul Crăciunului, care a început pe 15 noiembrie și durează 40 de zile, până pe 24 decembrie, este considerat mai ușor, din punctul de vedere al alimentației, și asta deoarece are multe dezlegări la peşte şi vin comparativ cu Postul Paștelui. Persoanele care aleg să țină post știu foarte bine că în această perioadă sunt interzise alimentele de origine animală precum carnea, laptele și ouăle. Ele vor fi, practic, înlocuite cu o serie de alimente de post. Medicii trag însă un semnal de alarmă și spun că unele produse de post pot fi mai nocive pentru organism decât cele de dulce. Prin urmare, trebuie avută mare atenție ce alegem să mâncăm în această perioadă. 

Persoanele obișnuite cu mezeluri la micul-dejun vor încerca, cel mai probabil, să le înlocuiască cu crenvurştii vegetali, pateuri şi salam din soia. Medicii trag însă un semnal de alarmă asupra faptului că aceste produse conţin foarte mulţi aditivi.

În plus de asta, multe dintre ele pot conține chiar şi ingrediente "de dulce", deși ele sunt înscrise în categoria "de Post". Pentru a nu avea probleme de sănătate, dar și pentru a nu vă lăsa păcăliți, medicii recomandă o atenție sporită atunci când alegem produsele de post pe care le punem pe masă.

Cele mai sănătoase sunt brânza tofu şi laptele de soia, însă pentru un mic-dejun gustos și sănătos există o mulțime de variante la care puteți apela. 

De la pâinea prăjită cu pastă de humus sau avocato, la salată de vinete (simplă sau cu ardei copt), zacuscă, salată de legume cu mix de semințe (aici puteți fi cât de creativi vreți sau puteți face clasica salată cu ce legume aveți prin frigider), salată orientală (cu pește proaspăt sau afumat/ la conservă - pentru zilele în care se mănâncă pește, dar fără ou!), măsline - sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le aveți la îndemână. 

Există, bineînțeles, și varianata de omletă din tofu.

Pentru persoanele care vor și un pic de "dulce" la micul-dejun, atunci un terci cu fulgi de ovăz, miere și fructe (pot fi folosite zmerura, căpșunile, cireșele sau vișinile congelate - dacă ați pus pachețele în congelator în timpul verii), clătite de post cu apă minerală sau biscuiți de post peste care punem o linguriță de dulceață/gem sau miere.