MENIU

POFTELE IREZISTIBILE: De ce apar şi cum să le înţelegi

POFTELE IREZISTIBILE: De ce apar şi cum să le înţelegi

Ti-e pofta nebuna de ceva dulce? Sau poate ceva sarat? Sau de un fruct anume? De un fel de mancare? Nu esti singurul! Nu e om care sa nu poftit vreodata la ceva. O pofta care sa-l faca sa stea cu gandul numai la acel aliment sanatos sau nu. Dar de ce? Si ce trebuie sa facem cand avem astfel de pofte? Le satisfacem? Sau le punem in cui?

Poftele si cerintele corpului

Exista credinta populara ca poftele sunt rezultate ale unor deficiente diverse in organism. “Chiar si oamenii perfect sanatosi, fara niciun dezechilibru la nivel nutritional, au pofte. Sunt oameni care spun "Mi-e pofta de chipsuri. Probabil am nevoie de sare!" Dar cati oameni – in afara de atletii de la maraton care alearga vara  – chiar au nevoie de sare in organism?! Si daca ne referim la pofta de dulciuri, ce explicatie s-ar putea gasi in termeni de deficiente?!”, spune Marcia Pelchat, cercetator in domeniul alimentar la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.

Sexul si poftele

Brian Wansink, profesor la Universitatea Cornell, si-a dedicat intreaga activitate studierii poftelor. Acestea apar ca urmare a stimularii senzoriale: vaz, miros. Cand vezi ceva apetisant, ti se face pofta. Cand simti o aroma placuta, de asemenea, ti se face pofta.

Si sexul are un cuvant de spus in ceea ce priveste poftele. Astfel, Wansink spune ca barbatii poftesc mai mult la pizza, paste, supa si friptura. Pe langa faptul ca aceste alimente le ofera o paleta larga de arome, le aduc aminte de grija pe care le-o poarta mamele si sotiile.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO

Mai multe articole despre:
sănătate femeie pofte