Pericolul din ȚUICĂ. De ce nu trebuie băute primele picături de la cazan?
Țuica de cazan rămâne una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, mai ales în mediul rural. Legat de procesul de fabricație circulă încă o legendă privind calitatea deosebită a primilor stropi, așa numita frunte. În realitatea, spun specialiștii, lucrurile stau exact invers și este bine să nu gustăm niciodată din acei primi stropi.
Explicația este simplă și ține de legile fizice ale distilării. Când în interiorul cazanului se atinge temperatura minimă de la care începe evaporarea, adică 78 de grade Celsius, primele picături care se condensează sunt de alcoolul metilic - metanolul.
Acesta este foarte toxic, iar în doze mici produce afectarea vederii și chiar orbirea. În doze mari, poate fi letal. Din acest motiv, prima parte colectata din cazan, "fruntea“, nu se bea.
Din fericire, alcoolul metilic se afla în cantității foarte mici și practic se diluează în volumul mare de alcool etilic. Chiar și așa, cei care lucrează des cu cazanul și obișnuiesc să guste prima țuică pot simți în timp efectele nefaste ale alcoolului metilic, în special asupra ficatului și creierului.
Singura metoda sigură este montarea unei sonde termometrice în cazan, mai spun specialiștii, potrivit Trends HRB.