MENIU

Șoseaua care se dezgheață singură. Invenția incredibilă a oamenilor de știință

Pornind de la un formiat de potasiu, cercetătorii au amestecat un amestec format din 3 polimeri cu amestecul de bitum pentru asfalt. Atunci când a fost testat în laborator, s-a observat „întârzierea, în mod semnificativ, a formării stratului subţire de gheaţă în comparaţie cu o suprafaţă obişnuită de drum, iar suprafaţa drumului nu a suferit nici o modificare”, a raportat într-un articol echipa de cercetători.

Amestecul a eliberat sare constant, timp de două luni, fapt care a împiedicat îngheţarea drumului, potrivit sciencealert.com.

Datorită presiunii pe care automobilele şi camioanele le exercită asupra suprafeţei drumului, amestecul de sare şi polimer, răspândit uniform pe suprafaţa asfaltului, va putea fi eliminat constant pentru a păstra suprafaţa de drum fără gheaţă.

În afară de considerentul economic, substanţa anti-îngheţ poate compromite proprietăţile mecanice ale asfaltului şi au un impact negativ asupra organismelor vii şi a mediului atunci când sunt utilizate în cantităţi mari, potrivit echipei de cercetători de la Istanbul.

Mai multe articole despre:
şosea drum sare asflat dezgheata sosea dezgheata