Nu ignora aceste simptome! Ar putea fi cancer
Pentru că ignoră simptomele, mulţi români ajung la medic cu forme de cancer avansate ce le scad dramatic şansele de supravieţuire.
Febra, oboseala, scăderile bruşte în greutate, balonările, durerile abdominale, dar şi tusea care persistă pentru perioade lungi de timp pot “trăda” numeroase tipuri de cancer, scrie doctorulzilei.ro. Specialiştii scot în evidenţă simptome care nu ar trebui trecute cu vederea atât de femei, cât şi de bărbaţi.
Oboseala
În topul simptomele ignorate este oboseala, deoarece nu este un semn specific cancerului. “Oboseala este un simptom asociat cancerului de toate tipurile şi de obicei apare din cauza anemiei provocate de acesta”, explică medicul oncolog Şerban Negru.
Scăderea în greutate
Slăbitul inexplicabil, fără efort fizic sau dietă, poate fi un semn că tiroida este foarte activă.
“În cazul în care nu vă schimbaţi dieta şi stilul de viaţă şi totuşi slăbiţi asta înseamnă că, indiferent de tip, cancerul este deja instalat”, mai explică medicul Şerban Negru.
Tusea persistentă
Tusea poate anunţa şi ea prezenţa cancerului. De regulă, apare în cazul unei răceli, gripe sau alergii. O tuse prelungită (care durează mai mult de o lună) nu trebuie ignorată. Ea poate fi provocată de iritaţia produsă atât de o tumoră malignă, dar poate fi şi un semn de boală pulmonară, care nu e cancer.
De aceea, specialiştii recomandă să mergeţi la doctor pentru o examinare a gâtului, plămânilor, iar pentru fumători poate fi necesară şi o radiografie.
Febra
Persoanele care au febră fără ca ea să fie provocată de gripă sau altă infecţie ar trebui să meargă la un control.
În cazul bolnavilor de cancer, febra apare în spe cial după ce boala s-a răspândit în organism, însă poate fi şi un semn timpuriu de leucemie sau limfom.
“Febra este un simptom care apare destul de rar şi de obicei înseamnă suprainfecţie aso ciată, pentru orice tip de cancer”, mai spune medicul oncolog.
Balonarea şi durerile abdominale
Balonarea poate fi însoţită de dureri abdominale şi pelviene, senzaţie de saţietate şi probleme urinare.
“Durerea e un simptom asociat frecvent cu cancerul. Atenţie că nu toate cancerele dor şi este posibil să mergeţi la control prea târziu, când boala se află deja în metastază sau stadii avansate”, accentuează gravitatea situaţiei medicul Şerban Negru.
Indigestia
În cazul în care indigestia nu are un motiv întemeiat ea poate fi considerată un semnal de alarmă.
“Acest simptom apare în special la cancerele digestive şi se poate manifesta foarte variat. De la disfagie (nu poţi să înghiţi) la cancerul esofagian, până la senzaţie de saţietate, constipaţie, diaree, sângerări asociate scaunului”, detaliază oncologul.