MENIU

NOAPTEA MUZEELOR 2016. Legendele Castelului Corvinilor spuse altfel

<p>Castelul Corvinilor, &icirc;n top 10</p>
<p>Castelul Corvinilor, &icirc;n top 10</p>
<p>Castelul Corvinilor, &icirc;n top 10</p>
<p>Castelul Corvinilor, &icirc;n top 10</p>

NOAPTEA MUZEELOR 2016. Filmul "Legenda corbului", un spectacol de lumini și sunet cu peste 130 de proiectoare și tunuri, dar și vernisajul unei expoziții cu piese arheologice descoperite în zona Hunedoara, vor reprezenta principalele puncte de atracție ale Nopții Muzeelor ce va avea loc sâmbătă seara la Castelul Corvinilor.

NOAPTEA MUZEELOR 2016. Filmul "Legenda corbului" face o prezentare inedită a istoriei Castelului Corvinilor, fiind adresat în special copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, dar și adulților care doresc să afle cât mai multe despre legenda care învăluie acest monument istoric medieval.

Producția este realizată de Asociația pentru Protejarea și Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara (APPCH), în calitate de partener în cadrul proiectului de cooperare europeană DARTS — Digital Arts and Storytelling for Heritage Audience Development, se arată într-un comunicat al organizației, remis vineri AGERPRES.

Filmul va putea fi vizionat sâmbătă, 21 mai, între orele 21,00 — 02,00, în sala Bethlen a Castelului Corvinilor. Accesul publicului este gratuit.

"Primii 150 de participanți la eveniment care vor publica pe Facebook o fotografie cu Castelul Corvinilor din timpul derulării acestuia, însoțită de #legendacorbului, #legendafantanii, #DARTS vor avea parte de un câte un cadou surpriză din partea organizatorilor. Pentru ridicarea cadourilor participanții trebuie să se prezinte în sala Bethlen și să facă dovada publicării fotografiei pe Facebook", precizează Ioan Bodochi, președintele APPCCH.

Tot sâmbătă publicul va putea cunoaște legenda fântânii din castel într-o nouă versiune creată de către tânărul autor italian Mattia Colombo. Povestea "Jar" a câștigat concursul internațional de scriere creativă derulat în cadrul proiectului DARTS. Sursele de inspirație au fost câteva situri de patrimoniu reprezentative din cele trei țări participante în proiect, printre care și Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Noaptea Muzeelor va fi completată la Castelul Corvinilor de un spectacol de lumini și sunet, cu proiecții pe zidurile exterioare ale monumentului istoric. "Pentru acest moment vor fi folosite 135 de proiectoare LED, 10 tunuri de lumină și vor lansate 6.000 de lampioane. Spectacolul va fi sincronizat cu muzică și este programat la fiecare oră, câte 15 minute, între orele 22,00 și 1,45", a declarat, pentru AGERPRES, administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera.

În plus, Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara va vernisa la castel o expoziție interesantă cu piese ce au fost descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice de la Castelul Corvinilor și din vecinătatea municipiului.

Manifestările de la castel vor include și un Festival al Luminilor, organizat de Cercetașii României, mai multe recitaluri de muzică medievală, totul într-o atmosferă specială creată de cavalerii și domnițele de acolo.

Evenimentul este organizat de Primăria Hunedoara, Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie, Castelul Corvinilor, Cercetașii României, APPCH, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara și beneficiază de finanțarea oferită de autoritățile locale și Programul 'Europa Creativă' prin proiectul 'DARTS'.

Proiectul DARTS urmărește să creeze povești despre clădiri monumente istorice din Europa, despre personajele istorice și evenimentele legate de acele clădiri, și să le comunice în moduri creative și inovatoare, folosind arta digitală și arta de a spune povești. Proiectul este adresat în special tinerilor creatori, dar și publicului larg din țările partenere ale proiectului — Italia, Belgia și România — dar și din alte state europene.