MENIU

Murături de TOP: Gogoșari cu varză pentru iarnă, în saramură tradițională - Cea mai simplă rețetă dacă îi știi cele 2 secrete

Cea mai simplă rețetă pentru murături de top la iarnă. Gogoșarii cu varză se prepară foarte simplu dacă știi câteva secrete folosite cele mai bune gospodine.

 

Rețetă Murături de TOP: Gogoșari cu varză pentru iarnă, în saramură tradițională - Ingrediente

 

15 buc. gogoșari
1 buc. conopidă
1 buc. țelină cu frunze
1 buc. hrean
3 buc. morcovi
0,5 buc. varză
0,5 buc. varză roșie
1 linguriță sare

*ATENȚIE!: Aveți grijă la ce fel de gogoșari cumpărați! Dacă sunt foarte mari, iar gura borcanului este mică, riscați să nu-i puteți pune în borcan.

Ingrediente saramură

4 l apă
130 gr sare
100 gr zahăr
6 buc foi de dafin
1 lingură piper boabe
500 ml oțet

 

Rețetă Murături de TOP: Gogoșari cu varză pentru iarnă, în saramură tradițională - Mod de preparare

 

Pasul 1

Se crestează cu grijă gogoșarii, astfel încât se scot în formă rotundă cotorul și semințele. Se rup buchetele de conopidă și se toacă, cu ajutorul unui robot de bucătărie, jumătate de varză albă, jumătate de varză roșie (mai mică), jumătate de de țelină mai mare, o bucată medie de hrean și 3 morcovi. Dacă doriți, varza o puteți toca fin din cuțit.

 

Pasul 2

Peste legumele mărunțite se pune o linguriță plină cu sare neiodata și se amestecă totul foarte bine. Cu acest amestec vor fi umpluți bine gogoșarii, astfel încât să încapă cât mai multe legume în ei.

 

Pasul 3

Acum vor fi umplute borcanele. Se pot lua 2 borcane cu o capacitate de 5 l fiecare. Se pune în partea de jos a borcanului frunze de țelină, apoi se pun rând pe rând gogosarii umpluți în borcan.

În locurile goale se pun buchetele de conopidă și rondele de morcov. La mijloc și la final se pun  din nou frunze de țelină.

 

Pasul 4

Se pregătește saramura din apă, sare, zahăr, oțet, foi de dafin și boabe de piper.

După ce a dat saramura câteva clocote, se toarnă în borcane.

Borcanele trebuie să stea pe o tavă metalică, un vârf de cuțit sau un alt vas din metal. Acest lucru ajută ca borcanul să nu se spargă din cauza diferenței mari de temperatura.

După ce se toarnă saramura, borcanele se închid imediat cu capac.

Borcanele se țin la loc ferit de soare 2-3 săptămâni, până când sunt gata de consum.

 

Sursa