Momentul din zi în care este periculos să aerisim casa iarna. Sfaturi utile pentru a-ți aerisi corect locuința
Mulți oameni au impresia că iarna este anotimpul în care pot respira cel mai proaspăt aer, fiindcă polenul dispare și, odată cu el, se pune capăt agoniei cauzate de alergii. Această idee greșită îi face să își aerisească locuințele cu multă încredere, gândindu-se că sunt feriți de pericole.
Totuși, studiile arată că iarna este anotimpul în care poluarea poate atinge cel mai înalt nivel de pe parcursul întregului an. Și, chiar dacă pare de necrezut, cel mai periculos moment pentru a ne aerisi casa este... seara, potrivit divahair.ro.
Cum este posibil? Specialiștii au oferit, de-a lungul anilor, explicații concrete, din care putem înțelege ce se întâmplă de fapt. Se pare că este vorba despre fenomenul numit „inversiune termică”. Iată ce spune o persoană acreditată de la Airly, agenția care monitorizează calitatea aerului atât în Europa, cât și în întreaga lume. „Acesta este un fenomen care se produce în special iarna și de aceea avem noi noaptea nivelul de poluare foarte înalt. În timpul zilei noi poluăm, iar seara, cum ne-am aștepta în mod normal ca poluarea să se ridice către atmosferă, ea de fapt coboară.
Toată poluarea din timpul zilei, pe care noi am produs-o, ajunge la nivelul nostru și noi o respirăm pe timpul iernii.”, susține Cezara Copacianu, communication manager Airly.
Dacă locuiești într-un oraș mai mic, poți aerisi fără la fel de multe griji, pentru că, în special, orașele mari sunt cele afectate de poluarea intensă. Acolo sunt mai multe mașini, mai multe fabrici sau alți factori nocivi. După cum a explicat experta, gradul de noxe din aer este diferit de la o zonă la alta.
„Constanța și Tulcea, de exemplu, sunt orașe mai puțin poluate datorită poziționării aproape de mare. București, Ilfov, Iași, Covasna și Dolj sunt niște orașe foarte poluate. Dacă ne uităm la orașele mari, discutăm în special de trafic intens. În general acesta este factorul principal. Dacă ne uităm la orașe mai mici care sunt intens poluate, deși nu vorbim de un trafic, putem vorbi de o activitate intens poluantă. Putem discuta de activitatea unei fabrici”, a mai afirmat Cezara Copacianu.
De ce este mai accentuată poluarea aerului în timpul iernii
În general, cele mai multe comparații se fac între două extreme și din acest motiv, unele persoane au ajuns să analizeze diferențele dintre vară și iarnă. Acestea cred că sezonul călduros este caracterizat de un grad mai mare de poluare, tocmai pentru că temperaturile sunt extrem de ridicate, radiațiile ultraviolete sunt puternice, gunoiul din tomberoane prinde miros îngrozitor din cauza căldurii și aerul devine irespirabil, mai ales într-o junglă de betoane.
Doar că adevărul este tocmai invers față de percepția unui om obișnuit. Iarna, pericolul este mai mare, fiindcă norii tind să țină poluarea sub ei, nepermițându-i să se ridice. Aerul cald se ridică mai ușor decât poluanții și acționează ca un copac a cărui coroană devine un capac pentru tot ce se află sub el.
Deci, în realitate, aerul de iarnă este de fapt mai nociv. Dacă suferi de astm sau alte probleme ale sistemului respirator, atunci ar trebui să îți dorești să plouă sau să ningă. Precipitațiile sunt cunoscute pentru puterea lor de a curăța aerul. Unde precipitațiile lipsesc și seceta se instalează, mai ales în Asia, cantități excesive de componente nocive – plumb, zinc și hidrocarburi aromatice policiclice – contaminează aerul.
Dacă ne gândim în special la țara noastră, unde multe locuințe de la sate au încă sobe sau centrale pe lemne, emisiile produse de arderea combustibililor fosili sunt mai multe în anotimpul rece. Noxele produse de fabrici sunt aceleași pe tot parcursul anului, doar că iarna se adaugă și fumul toxic produs de oamenii care vor să se încălzească.
Majoritatea țărilor încearcă să găsească soluții pentru a stopa sau măcar pentru a diminua poluarea. Cert este că nu vom scăpa niciodată în totalitate de pericole, așa că este indicat să eviți să deschizi fereastra în serile de iarnă.
Cum să-ți aerisești corect casa iarna
Este important să alegi cu grijă intervalul orar în care decizi să faci aerul să circule în locuința ta. Dimineața este cel mai bun moment pentru a face acest lucru. Geamul trebuie să fie larg deschis și ca să aerisești puțin, dar suficient, este recomandat să apelezi la ventilația încrucișată - adică la crearea unui curent de aer. Dacă ai posibilitatea, deschide două ferestre care sunt departe una de cealaltă sau chiar aflate în opoziție. Se va crea un curent care va împinge aerul proaspăt să circule mai repede, înlocuindu-l rapid pe cel închis din încăpere.
Cum putem îmbunătăți calitatea aerului
Măsurile ecologice sunt extrem de importante și dacă toată lumea le pune în aplicare, planeta mai are o șansă pentru a fi salvată. Așadar, este vorba despre o muncă de echipă. Nu uita că de sănătatea Pământului depinde și sănătatea fiecărui om în parte, inclusiv a ta.
Poluarea aerului mai este cunoscută și sub denumirea de „smog”. Acest tip de contaminare apare atunci când orice fum, gaz sau praf intră în atmosferă, creând o serie de dezechilibre. Așa a luat naștere și fenomenul de încălzire globală.
Iată care sunt principalele metode pentru combaterea poluării aerului:
- Înainte de înființarea unei afaceri/firme/fabrici, orice om ar trebui să facă un studiu de mediu, pentru a vedea în ce fel afectează proiectul său zona în care se va desfășura.
- Deșeurile ar trebui să fie aruncate doar dacă se ține cont de colectarea selectivă.
- E nevoie ca fiecare persoană să fie atentă la activitățile pe care le desfășoară și care presupun consum de energie electrică. Modul în care se produce și se consumă energia vine cu o serie de pericole pentru mediu. De exemplu, cantități mari de CO2 și de alți poluanți (dioxidul de sulf sau particulele de azot) ajung să fie eliberate în atmosferă, afectând calitatea aerului.
- Mașinile electrice sau hibrid ar trebui să fie alese de tot mai mulți oameni.
- Încălzirea pe bază de lemne și cărbuni poate fi înlocuită cu o altă metodă mai sigură pentru mediu.
Ce spui? Ești gata să adopți toate aceste măsuri, astfel încât să nu îți pui sistemul respirator în pericol? Trebuie să conștientizezi că nu toată lumea este dispusă să renunțe la obiceiurile din prezent, așa că este mai bine să ții cont de nivelul de poluare atunci când vrei să aerisești. Ține minte: serile de iarnă ar trebui să te prindă cu fereastra închisă!