MOȘ NICOLAE. Tradiția spune că nuielușa trebuie să fie de măr
MOȘ NICOLAE. Nuieluşa care se pune în ghetuţele copiilor de Moş Niculae trebuie să fie de măr. Dacă, pusă în apă, aceasta înfloreşte până de Crăciun, legenda spune că sfântul Nicolae a mijlocit iertarea celui atins de nuieluşă.
MOȘ NICOLAE. Legenda nuieluşei de măr apare şi în textul colindelor româneşti. Probabil vă amintiţi cunoscutul refren "Florile dalbe, flori de măr".
Este una dintre poveştile care contribuie la legenda lui Moş Nicolae. Vi le enumerăm pe celelalte mai jos. Diseară, moş Nicolae le aduce copiilor dulciuri şi alte daruri.
MOȘ NICOLAE. Legenda lui Moş Nicolae spune că moşul este un bătrân care soseşte pe un cal alb. Moş Nicolae păzeşte Soarele, care încearcă să să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. Legenda mai spune că moş Nicolae ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, stăpâneşte apele şi apără soldaţii.
MOȘ NICOLAE. Legătura din moş Nicolae şi copii este determinată de o înclinaţie a Sfântului Nicolae (care a trăit în secolele III-IV) spre ocrotirea celor mici.
"Minunile săvârşite de Sfântul Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze", a explicat părintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Română, citat de Mediafax.
Darul a devenit un simbol de Sfântul Nicolae tocmai datorită acestei minuni (cei trei saci de aur dăruiţi fetelor). În noaptea de 5 spre 6 decembrie, în unele zone, copiii lasă apă şi morcovi pentru calul Moşului Nicolae.
Moş Nicolae şi ţările lumii
- În Olanda, scrie Mediafax, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter;
- În Germania, Moş Nicolae călătoreşte tot cu un însoţitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia, spune legenda;
- La creştinii din Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă;
- În Hawaii, legenda lui Moş Nicolae spune că acesta coboară din barcă.
Povestea lui Moş Nicolae
Moş Nicolae.Se spune că Sfintul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi vazut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă.
Tatăl lor plănuia să-şi vândă fetele, crezând că astfel se va chivernisi. Plânsetele şi rugăminţile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe batrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa.
Noaptea, pe furiş, el a aruncat o punga plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor.
De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, şi în special copiii, primesc daruri, de la Moşul care nu li se arată niciodată.