MENIU

Misterele bucătăriilor bucureștene. Cele mai bune sosuri folosite pe vremea lui Mărgelatu

Pentru sosurile românești, mulți dintre chefii din prezent se inspiră sau folosesc direct vechile rețete. Acest lucru este valabil și la capitolul sosuri, pe care bucătarii marilor case domnești și boierești le preparau cu măiestrie pe vremea revoluției de la 1848.

Unul dintre preparatele la modă pe mesele aristocrației era SOSUL DE SARDELE. Pentru a simți gustul de altă dată tot ceea ce trebuie să faci este să cureți 4 sardele desărate bine de solzi și de oase, le toci mărunțel cu puțină ceapă, frunză de pătrunjel și coajă de lămâie, apoi rumenește 15 gr de făină cu 15 gr de unt și aruncă cele tocate înăuntru. Se prăjește un pic, se toarnă zeama de carne, se potrivește după gustul tău însă trebuie ca sosul să fie un pic mai gros și se lasă să fiarbă.

SOSUL DE HREAN ȘI MIGDALE Se opăresc 2 rădăcini de hrean, se curăță și se rase peste care se adaugă puțintică zeamă de carne, se înfierbântă apoi un litru de lapte dulce, peste care se pune hreanu și migdalele, se adaugă și puțin zahăr și se lasă la înfierbântat puțin, fiind la fel de bun ca orice alt dressing.

SOS DE PĂTLĂGELE Pentru acest sos rumeniți jumătate de lingură de făină cu o lingură de unt, apoi se pisează 16 sau 18 pătlăgele roșii într-o cratiță și se lasă la fiert. Se dau apoi prin sită și se potrivește de sare, apoi se adaugă puțin zahăr și se lasă la fiert.

Evident că nici atunci nu lipsea de pe masă MUJDEIUL, o variante românească a sosului de usturoi aioli. Se face din căței de usturoi, ulei de floarea-soarelui, sare și apă. Usturoiul este zdrobit, frecat cu sare și ulei, după care se adaugă apă. Acesta, care este unul dintre cele mai bune sosuri românești este servit de obicei cu pește sau cartofi prăjiți.

 

Mai multe articole despre:
sosuri romanesti secolul XIX margelatu