MENIU

Sigur nu ştiai asta. Care este diferenţa dintre mandarine si clementine?

Diferenta dintre mandarine si clementine

Mandarinele (Citrus reticulata) și clementinele (Citrus xclementine) fac parte din familia citricelor. 

Clementinele reprezintă un hibrid între mandarine și portocale, au foarte puține semințe, un gust ceva mai dulce și sunt foarte ușor de curățat datorită cojii subțiri.

Aceste fructe cresc în pomi de dimensiuni mici, pot fi confundate cu portocalele și sunt originare din regiunile tropicale sau subtropicale din Asia.

Aceste citrice sunt în proporție de 85 – 90 % alcătuite din apă iar un fruct are o valoare calorică de 53 de calorii. Mandarinele și clementinele conțin 13,30 g de glucide, 0,30 g de lipide (grăsimi mono și polinesaturate, acizi grași Omega-3 și Omega-6), 0,80 g de proteine. Printre mineralele care se pot găsi în cantități semnificative în fructe se află potasiul (166 mg), calciul (37 mg), fosforul (20 mg). Citricele sunt în special bogate în vitamina C(acid ascorbic) dar conțin și vitamine din complexul A și B. Beta-carotenul dă culoarea portocalie a fructelor.

Mandarinele au proprietăți oxidante și antioxidante, fie că sunt consumate sub formă de fruct sau de suc și se dovedesc a fi foarte utile în digestia omului. Conținutul lor de beta-caroten ne protejează împotriva arsurilor solare, deci un pahar de suc de mandarine este bine venit după o zi de plajă. Studii specializate japoneze atestă faptul că un consum moderat de suc din aceste citrice reduce substanțial riscul de a dezvolta cancer hepatic datorită aportului de carotenoizi.

De asemenea, poate preveni formarea calculilor renali sau instalarea unor boli renale. În industria cosmetică, mandarinele sunt foarte apreciate deoarece cremele de corp ce conțin extract din acestea hidratează foarte bine pielea și o protejează. Sunt fructe potrivite pentru o cură de slăbire, foarte bogate în fibre, deoarece reduc nivelul colesterolului din sânge, astfel prevenind formarea unui infarct.