MENIU

Este bine să mănânci CARNE dacă ai diabet? Răspunsul surprinzător al unui specialist

Miturile legate de diabet pot fi uneori dăunătoare. Cea mai bună opțiune este să consultați un specialist

Medicul nutriționist Adrian Copcea, specialist în diabet, demontează un mit frecvent vehiculat printre cei care au această problemă de sănătate. Este vorba despre cât de sănătos este consumul de carne pentru diabetici.

Am primit mai des in cabinet replica „am auzit că dacă am diabet trebuie să mănânc carne”.
 
Nu, nu trebuie să mănânci carne dacă ai diabet, adică diabetul nu obligă la mâncatul de carne. Poţi să mănânci carne sau poţi să nu mănânci carne, nu este nicio obligativitate pe linia asta. Carnea nu are niciun beneficiu special la diabet. Are un avantaj, care este lipsa carbohidraţilor, dar asta nu înseamnă un beneficiu.
 
Alimentele fără carbohidraţi sau cu foarte puţini carbohidraţi sunt carnea, brânza şi ouăle, iar cu puţini carbohidraţi şi multe fibre sunt legumele.
 
Dintr-o perspectivă de acest tip putem spune că sunt „bune la diabet” în sensul că nu aduc provocări mari la carbohidraţi (dar, tocmai de asta, trebuie atenţie la hipoglicemie la dietele care ar fi alcătuite doar din ele, aşa cum sunt multe diete low-carb promovate pe internet, „grătar cu salată” mai pe scurt, atunci când dietele se suprapun peste tratamente care pot da hipoglicemie).
 

Un nutriționist celebru distruge mitul cinei înainte de ora 18:00. Ce spune despre combinația carne și cartofi prăjiți?

Şi mai interesantă a fost întrebarea unei alte paciente care ne-a spus că se chinuie să mănânce mezeluri, deşi nu îi plac, pentru că ar fi bune la diabet. Nici vorbă de aşa ceva, cu atât mai mult cât mezelurile nu sunt un fel de carne de încurajat, dimpotrivă. Mezelurile de obicei au dezavantajele cunoscute – ale nitriţilor, ale sării adăugate, ale altor aditivi (aici, desigur, există variabilitatea în calitate, in reţetă, in adausuri). Dar să fii nevoit să mănânci mezeluri pentru că ai diabet: nu, sub nicio formă, a scris medicul nutriționist Adrian Copcea,

Medic de top, decizie radicală. "Într-o ţară de vraci, vrăjitoare, vindecători, toţi sunt mai buni decât medicina"