MENIU

Lichidul pe care îl bei zilnic și care poate cauza acnee. Acum că ştii, îl mai consumi?

Acnee

Este lichidul pe care, cel mai probabil, îl consumi și tu zilnic. Uneori chiar și de mai multe ori pe zi. Dacă te confrunți cu erupții acneice, ar trebui să încerci să îți schimbi acest obicei, și asta deoarece specialiștii spun că îți face mai mult rău decât bine. 

Deși ar fi minunat să existe un singur declanșator pentru erupțiile acneice și, prin urmare, un singur tratament eficient, pur și simplu lucrurile nu stau deloc așa.

De fapt, acneea este o afecțiune complexă și există mulți factori care contribuie la erupții, de la genetică și dezechilibre hormonale, până la stil de viață și dietă, potrivit andreearaicu.ro.

„Cafeaua în sine nu poate provoca direct acnee – nu există studii care să susțînă această afirmație”, spune medicul dermatolog Ramya Garlapati pentru MindBodyGreen. „Cu toate acestea, există unele dovezi care susțîn că modul în care este consumată cafeaua are potențialul de a cauza acnee”, notează ea.

Legătura dintre cafea, stres și acnee

Consumul de cofeină eliberează adrenalină, ceea ce poate provoca tremur, nervozitate, stare de agitație. Cofeină poate, de asemenea, crește cortizolul – hormonul stresului – atât în ​​repaus, cât și în perioadele de stres ridicat, arată cercetările. Cu toate acestea, pentru cei care consumă în mod regulat cafea, această creștere va fi mai puțin semnificativă decât în cazul celor care beau cafea doar ocazional.

Nivelurile ridicate de cortizol declanșează o reacție în lanț în organism, inclusiv activarea sebocitelor, celulele epiteliale care produc sebum – substanță uleioasă care protejează pielea. Atunci când producția de sebum crește, apare acneea.

În plus, „un studiu a arătat că stresul poate încetini vindecarea rănilor, ceea ce poate agrava acneea și cicatricile pe care această le lasă în urmă”.

Pe scurt, cofeină poate stimula un răspuns la stres în organism, ceea ce poate duce la creșterea producției de sebum și la o vindecare mai lentă a rănilor, rezultând mai multe erupții care durează mai mult și lasă semne.

Cafeaua poate perturbă somnul, ceea ce provoacă acnee

Cofeină îți poate afecta somnul, pentru că trezește creierul și îl menține alert. Lipsa unui somn de calitate va crește nivelul de cortizol care se poate manifestă prin producție mai mare de sebum și mai multe erupții. Chiar dacă nu ai piele predispusă la acnee, lipsa somnului poate contribui la ceea ce dermatologii numesc „acnee ocazională”.

Mai multe articole despre:
cafea acnee lichid