MENIU

Legume de toamnă pentru imunitate și sănătate. Ce este bine să consumi toamna!

Legume de toamnă pentru imunitate și sănătate. Ce este bine să consumi toamna!

Toamna aduce cea mai mare bogăție de legume și fructe în piețe. Alege legume de toamnă bine coapte și gustoase pentru salate, pentru ghiveciuri și supe. Descoperă cele mai bogate legume de toamnă în vitamine și antioxidanți și îmbogățește-ți dieta la începutul sezonului rece.

Profită de varietatea de legume de toamnă din piețe și consumă cât mai des salate și preparate sănătoase din legume. Luna septembrie este cea mai bogată lună, cu o ofertă foarte variată de legume și fructe. Gospodinele pregătesc acum zacuscă și murături, pun la congelator tot felul de legume pentru iarnă și fierb zarzavaturile pentru ciorbe. Dar pentru o imunitate și o rezistență mai bună a organismului în sezonul rece, este indicat să consumi cât mai multe legume de toamnă crude, în salate, pregătite cu zeamă de lămâi, ulei de măsline sau sosuri ușoare de iaurt.

Porțiile de legume recomandate zilnic O dietă sănătoasă și echilibrată trebuie să cuprindă în medie 4 – 5 porții de legume și fructe pe zi. O salată cu legume de toamnă este excelentă pentru a susține imunitatea organismului și pentru a ne pregăti să întâmpinăm sezonul virozelor. Alături de salate, mai poți pregăti sandviciuri cu felii de castravete, ardei și roșii, diverse garnituri de legume preparate simplu la aburi sau la grătar. Pune multe legume pe pizza, alături de șuncă sau ciuperci, gătește supe cremă de legume, paste cu legume, mâncăruri scăzute de varză sau fasole. Toate sunt delicioase și îi oferă organismului toți nutrienții de care are nevoie.

Ardeiul gras roșu este foarte bogat în vitamina C, roșiile sunt bogate în licopen, dovleacul este bogat în betacaroten. Dar fiecare în parte ne oferă un complex variat de vitamine, acizi esențiali și antioxidanți care fortifică organismul și ne ajută să prevenim virozele și bolile specifice sezonului rece.

Vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul de vitamine B, acidul folic, seleniul, magneziul și fierul sunt oligoelementele de bază care ajută sistemul imunitar. Iar cele mai gustoase legume de toamnă sunt bogate în aceste vitamine și săruri minerale care fortifică imunitatea. Pe lângă aceste vitamine esențiale, sunt importanți și antioxidanții precum retinolul, resveratrolul, flavonoidele și carotenoidele prezente în numeroase fructe și legume. Antioxidanții protejează celulele tuturor țesuturilor și organelor de procesele inflamatorii și de procesul oxidativ care duce la degradare și îmbătrânire. Mai mult decât atât, vitaminele esențiale și antioxidanții au un rol major în prevenirea apariției cancerului și a bolilor de sânge sau a bolilor cardiace. Conform informațiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, consumul constant de legume și fructe bogate în antioxidanți și carotenoizi contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii din organism și reduce considerabil riscul de apariție a cancerului.

Roșiile Tomatele sunt legume complexe, foarte gustoase și dulci, pe care este recomandat să le consumi zilnic în stare proaspătă. Câtă vreme mai găsești roșii gustoase la piață, profită de aceste legume și pregătește salate delicioase, cu ulei de măsline și cu ardei grași, castraveți și măsline. Roșiile își păstrează toate proprietățile chiar dacă sunt congelate sau preparate sub formă de bulion și suc. Dar cele mai benefice pentru organism sunt roșiile proaspete. Acestea sunt bogate în licopen, betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu și acid folic. Roșiile sunt legume complexe, cu o mulțime de nutrienți esențiali de care avem nevoie pentru o imunitate puternică.


Citeşte întreaga ştire: Legume de toamnă pentru imunitate și sănătate. Ce legume este bine să consumi toamna!

Mai multe articole despre:
legume imunitate toamna