MENIU

Legătura dintre satanişti şi muzica rock. Descoperire neaşteptată făcută de oamenii de ştiinţă

Legătura dintre satanişti şi muzica rock. Descoperire neaşteptată făcută de oamenii de ştiinţă

Muzica heavy metal este deoseori asociată cu violenţa sau satanismul. Cultura de masă exclude fanii acestui gen, pentru că au gusturi muzicale diferite faţă de cei mai mulţi dintre noi. Se pare, însă, că toate aceste stereotipuri sunt mai mult decât false, deoarece s-a dovedit că fanii muzicii clasice şi cei ai muzicii rock au profiluri psihologice identice. Mai mult decât atât, cele două genuri muzicale au multe puncte în comun.

Adrian North, profesor în cadrul Universităţii Heriot-Watt din Edinburgh, Scoţia, susţine că pasionaţii muzicii heavy metal au un comportament mult mai paşnic decât se crede în general. "Opinia publică este de părere că fanii rock-ului sunt nişte persoane depresive, ba mai mult, reprezintă un adevărat pericol pentru societate. Ei nu sunt aşa, deoarece au trăsături psihologice pozitive, asemenea ascultătorilor de muzică clasică", a declarat cercetătorul.

Rezultatele studiului realizat de profesorul scoţian au arătat că fanii muzicii heavy metal sunt, înainte de toate, creativi, împăcaţi cu propria persoană, dar şi introvertiţi. Toate aceste calităţi se regăsesc şi în comportamentul pasionaţilor de muzică cultă. Trăsăturile împărtăşite de ambele categorii de ascultători fac ca aceştia să depăşească graniţele tradiţionale şi să fie mult mai deschişi la noi oportunităţi.

Psihologul Viren Swami, cercetător în cadrul Universităţii din Westminster, Anglia, a studiat nevoia de cunoaştere a celor două tipuri de fani şi a ajuns la concluzia că metaliştii acceptă mult mai uşor noile experienţe care li se ivesc în cale. Din câte se pare, această predispoziţie este alimentată de o necesitate proprie de cunoaştere, care îi face să iasă din sfera culturii de masă.

O altă concluzie la care au ajuns oamenii de ştiinţă din Regatul Unit se referă la faptul că muzica heavy metal şi cea clasică au foarte multe puncte în comun. Ambele genuri se caracterizează prin reprezentaţii cu un puternic conţinut teatral. Totodată, perfomerii din ambele tabere folosesc costume de scenă şi cântă piese foarte dinamice.

Prin urmare, cercetătorii susţin că societatea nu ar mai trebui să ia în considerare stereotipurile legate de fanii celor două stiluri muzicale, deoarece ei se aseamănă din multe puncte de vedere. Astfel, dacă cei care preferă compoziţiile clasice pot fi foarte moderni, la fel de inteligenţi pot fi şi pasionaţii muzicii rock.

Sursa: descopera.ro