Invenții ale femeilor. Dacă ai ști aceste lucruri, te-ai mai bucura de bere și wi-fi?
De-a lungul timpului, societatea patriarhală a argumentat că femeilor le lipsesc imaginația și creativitatea, iar domeniul invențiilor este atribuit și dominat de bărbați. Nume precum Thomas Edison, Leonardo da Vinci, Samuel Morse, Alexander Graham Bell etc. sunt intens promovate, însă identitățile femeilor care au contribuit la progresul uman sunt deseori trecute cu vederea.
În ciuda acestei inechități, femeile s-au încăpățânat să rămână în top, astfel încât nu putem să ignorăm însemnătatea unor invenții folosite la scară globală, care au fost create de femei.
Sistemul de energie solară, care transformă această energie în electricitate, este un sistem revoluționar ce ar putea reduce o mare parte dintre problemele ecologice cu care ne confruntăm. Acesta a fost inventat de o cercetătoare de origine maghiară: Maria Tekles. După studii care au durat 15 ani, cercetătoarea a lansat proiectul în anul 1925, în cadrul Universității din Massachusetts.
Hedy Lamarr, binecunoscuta bombă sexy a Hollywood-ului, a beneficiat, nu doar de o frumusețe ieșiă din comun, dar și de o minte sclipitoare. Printre invențiile ei se numără un aparat radar folosit și în prezent în comunicările secrete. Lamarr a fost un pionier al tehnologiei wi-fi prin proiectele ei vizionare care i-au fost recunoscute, într-un final.
Kevlar – materialul mai rezistent decât oțelul folosit la vestele antiglonț, a fost inventat de Stephanie Kwolek. Inițial se dorea realizarea unui material pentru pneuri, însă i s-a găsit o întrebuințare mai potrivită la uniformele militarilor.
Ștergătorul de parbriz a fost conceput de americanca Mary Anderson în anul 1903. În urma supliciului de a coborî din mașină pentru a șterge parprizul în timpul călătoriilor pe timp ploios, aceasta s-a gândi la un sistem conectat la butoanele mașinii, care putea fi activat din interior, fără ca șoferul să iasă din autoturism. Evident, a durat ceva timp pâna ca invenția să fie luată în serios și introdusă în uz.
Jocul Monopoly, unul dintre cele mai populare jocuri de societate a fost inventat de Elisabeth Magie în 1904. Scopul lui a fost de a demonstra efectele neplăcute ale investițiilor repezite, fără potențial de profit.
Berea este consumată din timpuri imemoriale. Metoda de filtrare a apei era strict legată de procesul de fermentație prin care se obținea berea și avea rolul de purificare a apei în zonele mlăștinoase. Este un fapt atestat de arheologi și antropologi că cele mai vechi și bine organizate societăți umane au fost cele matriarhale. Civilizația agrară sedentară a fost inițiată și organizată de femei, astfel că, oriunde exista o agricultură dezvoltată, femeile dețineau un rol fundamental în societate. Statuete găsite în Sumer și Mesopotamia arată femei care produc bere.