Internetul ar putea fi distrus de încălzirea globală: cum s-ar ajunge la așa ceva
Încălzirea globală are numeroase efecte devastatoare asupra planetei și nu trebuie să fii expert ca să-ți dai seama că vremea începe să o ia razna. Însă, situația e cu mult mai rea decât crezi. Aceste schimbări climatice ar putea distruge și internetul. De asemenea, experții avertizează că în fruntea celor mai afectate orașe se vor situa New York, Miami și Seattle. Însă, efectele nu vor fi izolate, ci vor perturba toate sistemele globale de telecomunicații, mai avertizează aceștia.
Cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison și Universitatea din Oregon au realizat un studiu în care au arătat că schimbările climatice ar putea provoca un adevărat dezastru în infrastructura de internet care este îngropată sub marile orașe de coastă.
Conform studiului, daunele ar putea apărea mai repede decât se credea anterior. Cercetătorii estimează că peste 6.500 de km de fibra optică ar putea fi scufudați în următorii 15 ani, adică până în anul 2033.
„Majoritatea daunelor despre care se credea că vor avea loc în următorii 100 de ani, se vor întâmpla mult mai devreme decât atât", a declarat Paul Barford, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison.
Schimbările climatice vor distruge internetul
În cadrul studiului, specialiștii au folosit date de la Internet Atlas care cartografiază infrastructura de internet din întreaga lume împreună cu date despre nivelul apelor de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).
Cu toate că studiul s-a concentrat în special pe rețeaua din Statele Unite, oamenii de știință avertizează că în cazul în care un astfel de scenariu va deveni real, adică dacă nivelul apelor va crește enorm de mult, atunci va fi afectată toată infrastructura globală de internet.
Deși cablurile de fibră optică sunt construite pentru a fi rezistente la apă, nu sunt impermeabile. Însă, acum 20-25 de ani când s-a construit infrastructura, nimeni nu s-a gândit că ar putea fi afectate de schimbările climatice.
„Ne așteptam să avem 50 de ani la dispoziție pentru a pune la cale un plan. Nu avem 50 de ani", a mai precizat Paul Barford, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison.