MENIU

Impresionanta construcție românească ce a necesitat strămutarea a peste 18.000 de oameni. Unde se află celebrul baraj

România se poate lăuda cu realizări arhitecturale deosebite, iar Barajul Bicaz este cu siguranță una dintre acestea. Construit între 1950 și 1960, Barajul Bicaz, cunoscut și sub numele de Barajul Izvorul Muntelui, se află pe râul Bistrița în județul Neamț. Acesta formează lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac artificial din România, cu un volum de peste 1,2 miliarde de metri cubi de apă.

Barajul Bicaz atrage mulți turiști anual

Pentru realizarea acestui proiect de anvergură, au fost strămutați 18.760 de locuitori din zona afectată. Construcția barajului a fost parte a unui program extins de industrializare și electrificare din perioada comunistă, implicând mii de muncitori și ingineri. Principalul obiectiv al barajului a fost generarea de energie electrică, dar acesta servește și la regularizarea cursului râului Bistrița, prevenirea inundațiilor și asigurarea apei pentru irigații.

Barajul Bicaz este o construcție de greutate din beton, cu o înălțime de 127 de metri și o lungime de 435 de metri la coronament. Grosimea sa variază de la 119 metri la bază la 11 metri la vârf. Centrala hidroelectrică din cadrul barajului, Hidrocentrala „Dimitrie Leonida”, are o capacitate instalată de 210 MW, contribuind considerabil la alimentarea cu energie a țării.

Pe lângă importanța sa economică, Barajul Bicaz și lacul Izvorul Muntelui au devenit o destinație turistică majoră, atrăgând anual numeroși vizitatori. Peisajele spectaculoase și activitățile recreative, cum ar fi pescuitul, navigația și drumețiile în munți, fac din această zonă o alegere populară pentru vacanțe. Astfel, Barajul Bicaz nu doar că simbolizează realizările ingineriei românești, dar contribuie și la dezvoltarea turismului în regiune.