Friptură mai fragedă și aromată - 4 trucuri utile în bucătărie
Suculentă și aromată, este prima la care te gândești când îți este foame la prânz sau seara? Află cum poți face o friptură mai fragedă, care transformă fiecare masă într-un deliciu.
Ai pregătit o garnitură gustoasă, dar când o combini cu friptura ești dezamăgit de textura cărnii? De multe ori friptura poate rămâne tare sau nepătrunsă. Pentru a ști punctul până la care trebuie să o rumenești ai nevoie de exercițiu, însă uneori chiar și cea mai bine aleasă carne îți poate face surprize neplăcute. Carnea tare, care nu se poate tăia, poate compromite atmosfera unei mese, mai ales dacă ai dedicat timp considerabil preparării. Copiii o vor respinge imediat, iar ceilalți invitați poate vor gusta din politețe, dar va trebui să te gândești la ce altceva poți servi în locul fripturii sau să comanzi mâncare. Acest lucru se întâmplă fie pentru că nu ai ales tipul de carne potrivit, fie pentru că, uneori, chiar și varianta ecologică de carne nu este prea fragedă, deși prețul este mai ridicat. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi.
Poți obține o friptură mai fragedă fără să fie nevoie să o ții la marinat toată noaptea sau să ai parte de remarci neplăcute în timp ce invitații gustă din ce ai preparat.
Iată câteva metode prin care poți frăgezi friptura:
1. Bate carnea
Ciocanul de bătut carne este o soluție rapidă pentru a te asigura că obții o friptură mai fragedă. Dezavantajul este că, dacă exagerezi, poți transforma carnea în pastă, așa că nu bate friptura mai mult decât trebuie. Folosește folia alimentară pentru a bate carnea în mod igienic. Alege o folie de patru ori mai mare decât bucata de carne pe care urmează să o bați. În acest fel te asiguri că și suprafața de lucru va rămâne acoperită. Pune bucata de carne la jumătatea foliei, acoperă cu cealaltă jumătate, bate 2 minute pe o parte, apoi întoarce bucata și repetă acțiunea.
Folosind folia previi acumularea bacteriilor și te asiguri că nu distrugi complet fibrele din carne. În cele din urmă, o friptură gustoasă nu arată ca un piure.
2. Frăgezește cu acizi
Acizii sunt soluția ideală pentru a frăgezi carnea mai tare. Astfel, sucul de lămâie sau cel de lime dau un gust deosebit fripturii, iar preparatul va fi ușor de tăiat și delicios. Același efect îl poți obține și folosind suc de portocale sau de grepfrut. De asemenea, oțetul balsamic, cel de vin alb ori cel de mere te ajută să frăgezești rapid carnea fără să trebuiască să o fierbi ore în șir. Iaurtul și kefirul sunt alte două variante pentru o friptură apreciată de toți invitații. Dacă alegi una dintre aceste opțiuni lasă carnea la marinat între 30 de minute și 2 ore. Nu prelungi acest interval pentru că ar putea fi afectată textura cărnii.
Verifică aspectul cărnii din când în când. Dacă observi că arată ca și cum ar fi fost rumenită pe margini, este momentul să o iei de la marinat și să o șpui pe grătar sau la cuptor.
3. Nu uita de enzime
Atunci când vrei să obții o friptură suculentă și fructele te pot ajuta. Papaya, ananasul, kiwi și perele Nashi conțin enzime care pot frăgezi chiar și cea mai dificilă bucată de carne. Fă un piure dintr-unul din aceste fructe și lasă carnea la marinat. Papaya și ananasul se potrivesc la carnea de porc și vită, în vreme ce kiwi și perele Nashi dau o aromă specială vânatului, cărnii de rață sau clasicei fripturi de pui ori curcan. La fel ca și în cazul precedent, nu lăsa carnea prea mult timp la marinat pentru a nu obține o pastă. Când folosești piure de fructe marinează carnea timp de 40 de minute, până la o oră.
Trebuie să fii atent la ananas în mod special deoarece bromelaina, enzima din componența fructului care frăgezește carnea, are o acțiune rapidă și poate fi suficient să lași carnea numai 30 de minute.
4. Sărează carnea
Dacă nu ai ingredientele necesare ca să marinezi carnea și vrei să prepari o masă pe placul tuturor, poți folosi și sarea. Sărează bine bucata de carne pe care vrei să o frăgezești, folosind minimum 3 linguri de sare grunjoasă. Sarea va îmbunătăți rapid textura cărnii, iar rezultatele vor fi cu siguranță apreciate. Lasă carnea acoperită cu sare timp de o oră, apoi șterge-o pentru a elimina sarea în exces și pune-o pe grătar.
Sursa: eva.ro