FRESH REFRESH. Ziua Sfântului Ioan
Considerată ultima sărbătoare de iarna, Sfântul Ioan închide sezonul petrecerilor. Multe familii au sarbatoriti, iar masa trebuie să fie festivă. Traditia cere colaci şi sarmale, iar noi vă propunem variantele vegetariene ale acestor produse.
Creştinii ortodocşi sărbatoresc pe 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezatorul, cunoscut sub numele de “Înaintemergătorul” pentru că a anunţat venirea lui Iisus Christos.
În popor, se mai spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor şi că aceasta este zi de bucurie. Cine nu se veseleşte acum, va fi trist tot anul, conform tradiţiilor străvechi. Unii români cred că îşi pot feri gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice. În dimineaţa acestei zile, fiecare om trebuie să se ude cu agheasmă nouă, ca să rămână sănătos.
Se mai spune că, acum, se botează gerul, adică se înmoaie frigul. Această zi încheie sezonul sărbătorilor de iarnă şi este un ultim prilej de reuniune festivă. Masa trebuie să fie bogată, dar sănătoasă, atrag atenţia nutriţioniştii! Puteţi pregăti sarmale de post, umplute cu o compoziţie din orez în loc de carne.
Conţinutul lor poate fi şi din ciuperci, dacă vă plac aceste legume, sau, în loc de frunze de varză, puteţi folosi foile de stevie sau pe cele de vita de vie. Pe masă mai puteţi pune legume la cuptor, aspicul vegan în loc de piftia grea din oase de porc sau vită, colaci şi plăcinte vegetariene, bogate în fructe şi arome.
Grâul fiert este şi el o opţiune culinară, considerată o foarte bună metodă de detoxifiere. Grâul fiert poate fi servit cu fructe, ca o delicatesă de sărbători.