FRESH-REFRESH. Proprietățile incredibile ale borșului
Borsul este ingredientul care da unicitate tarii prin ciorbele preparate de la un cap la altul al ei! Borşul nu este doar ciorba acră, ci santate la indemna oricui!
Borsul este acea zeama acra, usor tulbure-galbuie, care face viata romanilor atat de dulce! Sunt mandrie nationala ciorbele cu bors preparat din tărâte de grâu, dupa retete in care se intrec toate gospodinele de pe la noi!
Borsul se mai poate face si din paine neagra sau din sfecla rosie. Se spune ca un pahar de borş pe zi tratează bolile de ficat şi de plămîni, hipertensiunea şi anemia, dar ar fi bine sa intrebati medicul daca stiti ca sunteti bolnav sau pur si simplu daca aveti o susspiciune ca nu v-ar face tocmai bine! Unii nutritionisti recomanda cîte o cană de borş de 250 ml pe zi, timp de 10 zile pentru o cura adevarata. Tratamentul se poate repeta de două ori pe an, toamna şi primăvara. Borsul contine si făină de mălai, huște, crenguțe de vișin și leuștean, uneori pătrunjel, mărar sau țelină!
Puterea lui vine şi de la drojdia de bere care il ajută in fermentaţie. Drojdia are in componenta vitaminele din complexul B, enzime, minerale în forme uşor asimilabile, plus seleniu sau crom, elemente esentiale pentru organismn.
Afectiunile in care se poate bea cate o cana cu bors variaza de la anemie, bronșită, astm si sinuzită la diabet sau afectiuni respiratorii. Borsul reglează nivelul glicemiei, dupa cum spun unii specialisti si ajuta la scurtarea perioadei de convalescență. Aceasta zeama acra are marele rol de a elimina toxinele din organism si de a preveni infarctul. Borsul este excelent si pentru cei care vor sa dea jos din kilograme pentru ca imbunatateste digestia, grabeste arderea grasimilor si eliminarea toxinelor. Recomandat este borsul facut in casa, ca un adevarat tonic!
Se spune ca, in Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacîmurile sînt clătite cu borş şi apoi binecuvîntate, semn că borşul este şi dezinfectant.