MENIU

FRESH REFRESH. Seminţe de pin

FRESH REFRESH. Seminţele de pin

Va plac pinii? Sunt inalti, chipesi, au o forma interesanta si emana atata energie in jurul lor! Pinii ne ofera aer curat dar si hrana. Putem manca semintele de pin pentru ca ne ofera nu doar un gust deosebit, delicat, ci si o miriada de substante bune pentru organism.

Mugurii de pin au fost la mare cautare si in Asia si in Europa inca din paleolitic. Pinul se regaseste pe tot globul, dar prefera zonele salbatice friguroase, in regiunile din emisfera nordica, in special in Siberia si Canda. Este un arbore imens si are forma de umbrela sau piramida. Florile se dezvolta intr-un con, iar acesta are nevoie de doi pana la 3 ani ca sa produca seminte. Mugurii de pin au intre 3 si 35 de centimetri, daca vorbim despre un con foarte mare. Va place sa presarati o mana de astfel de seminte peste salata verde, peste salata de avocado sau cea de patrunjel, cuscus si quinoa? Daca da, va spunem ca este combinatia perfecta in dietele raw-vegan! Pe langa savoare, semintele de pin sunt la fel de sanatoase precum uleiurile extravirgine, dupa cum spun unii nutritionisti. Mugurii sunt dulci, usor crocanti si au textura untului.

Samburele pinului este o sursa bogata in minerale, in vitamine si acizi care protejeaza oragnismul de bolile inimii si de atacuri cerebrale. Aceste seminte sunt indicate si in dietele de slabit, dar si pentru sanatatea ochilor. Nutritionistii mai trec pe lista benefiicilor combatarea anemiei, a oboselii si a depresiei. Mugurii de pin ajuta chiar si la normalizarea glicemiei in cazurile de diabet si scad colesterolul deorece au in compozitie acidul oleic.

Studiile mai arata ca sunt bogati in calorii si antioxidanti! Semintele de pin contin proteine si fibre si reprezinta o sursa de vitamina E, un excelent antioxidant, care protejeaza pilea de radicalii liberi. Si prezenta vitaminei A ajuta la mentinerea pielii tinere. Mugurii de pin sunt si o sursa de fier, element necesar in dieta vegetariana pentru prevenirea osteoporozei.

De asemenea, ei se numara printre mugurii fara gluten, recomandati in prepararea speciala a mancarurilor pentru persoanele alergice. Aceste seminte dau un gust special salatelor si painii.