MENIU

FRESH REFRESH: semințe de dovleac

Beneficiile uimitoare ale seminţelor de dovleac

La început de octombrie, vă spuneam că vedeta toamnei este dovleacul, acest miracol portocaliu-gălbui care ţine departe şi bătrîneţea şi bolile inimii pentru că are o miriadă de antioxidanţi. Tocmai pentru ca este VIP-ul din colecţia de toamnă a legumelor, stam cu ochii pe el! Şi vorbim astâzi despre gustoasele seminţe de dovleac, un izvor de energie!

Mâncatul de seminţe este mai mult decât un sport naţional, aşa cum se mai glumeşte pe seama acestui obicei! Consumul de seminţe de dovleac, de exemplu, ar putea deveni o obişnuinţă în cazul celor care îţi doresc energie. Ronţăitul după miezul atât de gustos a apărut încă din Antichitate.

În timp, s-a aflat şi cum anume ajută el în procesele fiziologice. Seminţele de dovleac sunt bogate în omega3, in fosfor şi proteine. Un sfert de ceaşcă v-ar putea asigura jumatate din doza zilnică de magneziu, ceea ce ajută la o bună pompare a inimii cu sânge şi la buna funcţionare a intestinelor.

20-30 de grame de seminte contin peste 2 miligrame de zinc, mai spun cercetatorii. Zincul este bun pentru creşterea imunitaţii, ajută la somn, dezvoltă simtul mirosului si pe cel al gustului. Seminţele sunt de bun augur şi pentru o vedere bună sau pentru o piele frumoasă. Ultimele studii arată că seminteled e bostan regleaza nivelul de insulină. Ele contin şi triptofan, un aminoacid care reuseste sa ne binedispuna. Corpul transformă această subtanţă în serotonină şi, mai departe, in malatonină, numită şi “hormonul somnului” sau “hormonul tineretii”.

Odihna de 8-9 ore pe noapte este reţeta sigură pentru sănătate si frumuseţe, lmai ales în cazul femeilor. Seminţele de dovleac sunt excelente şi pentru bărbaţii dacă există probleme legate de prostată. Unii specialişti spun că în acest caz ar fi totuşi recomandat uleiul in locul semintelor pentru a putea controla dozajul. Seminţele de dovleac ajută şi la mentinerea in parametrii a colesterolului deoarece contin bio-steroza.

Ele sunt si sunt un antiinflamator natural! Cel mai bine este să mâncaţi seminţe de dovleac în stare crudă pentru cat mai multe substante nutritive. Pentru un gust deosebit vă recomandăm o reţetă! Spălaţi bine seminţele, uscaţile, aşezaţile într-o tavă şi potriviti ceasul de la cuptor pe 10-15 minute, la o temperatură de 75 de grade Celsius. Dacă vreţi să fie cu adevărat speciale, puteţi să preasaraţi peste ele, înainte de coacere, puţin ulei de măsline, sare, chimen sau praf de usturoi. Sunt un snek extraordinar. Se poate face si salata cu seminte de dovleac la care adaugati pastrujel sau coriandru, lamaie si usturoi. Uleiul din seminte de bostan poate fi şi usor încălzit. Dar nu uitati ca este vorba despre un ulei natural asa ca punctul lui de fum este mai mic, ceea ce inseamnă că nu trebuie să îl lasaţi prea mult pe foc!

 

Mai multe articole despre:
video seminţe de dovleac fresh refresh