MENIU

FRESH-REFRESH. Plante bune şi plante rele: efectele adverse, NECUNOSCUTE

Plante bune si plante rele

Alexandra Păcuraru ne prezintă rubrica Fresh Refresh. Dacă de obicei ne vorbeşte despre calităţile benefice ale plantelor, astăzi ne va spune câte ceva şi despre efectele negative ale acestora.

Avem mare încredere în puterea vindecătoare a plantelor. Dar, ca şi în cazul medicamentelor care se găsesc în farmacii, şi plantelele medicinale pot avea efecte adverse. Luate fără precauţie, plantele pot face în unele cazuri mai mult rău decât bine. De exemplu, busuiocul nu trebuie luat în niciun caz de femeile gravide sau de copiii mai mici de 3 ani. Gravidele trebuie să evite să consume şi plante ca limba-mielului, pelinul, coada-şoriceluluisau rostopasca, pentru că acestea le pot provoca convulsii şi o naştere înainte de termen.

Cimbrişorul luat în cantităţi mari duce la disfuncţii ale glandei tiroide. Ceaiul verde consumat fără măsură nu mai are efect calmant ci provoacă palpitaţii. Feniculul este contraindicat suferinzilor de ulcer gastric. Iar echinaceea nu face casă bună cu medicamentele pentru tuberculoză sau scleroză multiplă.  Ghimbirul nu trebuie luat niciodată de cei care au nevoie de anticoagulante deoarece are proprietăţi de fluidizare a sângelui, la fel ca sulfina şi levănţica.  

Sunătoarea este un calmant natural dar nu se împacă prea bine cu medicamentele antidepresive. Tot sunătoarea, scade efectele pilulei contraceptive. De aceea, e bine să consultăm un specialist atunci când dorim să începem un tratament naturist.

Mai multe articole despre:
Alexandra Pacuraru plante bune plante rele