MENIU

Fresh Refresh. Năpraznicul, "iarba" care luptă împotriva cancerului şi face minuni pentru sănătate

Năpraznicul

Bine v-am regăsit! Cu siguranţă aţi folosit cuvântul "năpraznic", când aţi vrut să descrieţi puterea vântului, de pildă! Acesta este şi numele unei plante. Năpraznicul este o iarbă care luptă contra cancerului.

Năpraznicul este o plantă medicinală care se găseşte pe continentul nostru, dar şi în America sau Australia, iar beneficiile sale au fost demonstrate acum o mie de ani. Un călugăr francez a crezut atât de mult în puterea lui, încât i-a popularizat numele. În unele ţări, planta se mai numeşte şi iarba Sfântului Robert, de la numele călugărului respectiv. În România, se găseşte, din abundenţă, în zonele de munte şi apare chiar şi de două ori pe an. Popular, îl puteţi şti sub denumirea de "ciocul berzei", datorită formei fructului său. Conform site-ului lataifas.ro, secretul năpraznicului ar consta în fenolii pe care îi conţine şi care ar avea proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare şi imunostimulatoare. Această plantă ar combate radicalii liberi şi ar ajuta în unele cazuri de cancer precum cel urinar, de prostată, de intestin, col uterin, de sân, de piele sau în cazurile de cancer bucal. La femei, ar preveni apariţia fibroamelor uterine, a chisturilor ovariene şi ar contribui în tratarea herpesului genital. De asemenea, o cură cu ceai de năpraznic ar putea face bine şi celor care suferă de diabet, deoarece ar regla chiar şi glicemia, după cum susţin unii specialişti. Mai mult, năpraznicul ar acţiona eficient şi în cazul sterilităţii şi impotenţei masculine, dar şi în cazul frigidităţii la femei. Tot pentru doamne, ar mai putea fi de folos şi datorită capacităţii sale de a regla ciclul menstrual şi de a porni menstruaţia, potrivit site-ului formula-as.ro.

Tamponerea ochilor iritaţi cu un pansament îmbibat cu ceai de năpraznic ar avea efecte benefice pentru zona respectivă. Iar oboseala şi stările negative cauzate de stres ar putea fi contracarate printr-un consum regulat de năpraznic, după cum mai afirmă unii specialişti. Se crede că năpraznicul menţine chiar şi tinereţea pentru o vreme. S-a constatat că în pulberea din năpraznic s-ar conserva cel mai bine calităţile plantei. Aceasta se face cu ajutorul râşniţei de cafea. Sunt recomandate una-două linguriţe, de trei ori pe zi, în special în afecţiunile mai grave. Năpraznicul se consumă şi sub formă de tinctură. Infuziile sunt însă, foarte utilizate. Pe piaţă, există şi comprimate de năpraznic. După cum susţin unii specialişti, năpraznicul este un remediu popular aproape lipsit de contraindicaţii. Noi vă recomandăm, totuşi, să stabiliţi împreună cu medicul dumneavoastră dacă îl puteţi include sau nu pe lista produselor de consumat.