MENIU

FRESH REFRESH: LINTEA, sursă de energie

<p>LINTEA, sursă de energie</p>
<p>Fresh Refresh: Lintea</p>

Lintea este o sursă extraordinară de vitamine şi minerale şi face parte din categoria leguminoaselor. Alături de fasole, mazăre şi năut întregeşte seria alimentelor perfecte pentru sezonul rece.

Lintea este o sursă de proteină şi altăuri de condimentele iuţi ajută în procesul de termogeneză, după cum ne-au spus specialiştii în nutriţie. Lintea ajută practic corpul să îşi regleze temperatura în mod natural, la trecerile de la cald la frig, precum cele dintr-o încăpere direct afară.

Lintea este un aliment bogat în antioxidanţi, minerale, acid folic şi fibre care se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni. Treptat, culturile de linte s-au răspândit în Grecia antică, dar ca aliment al săracilor. De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază, folosit la scară largă.

Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, aceasta se găseşte în diverse sortimente. Înainte de fierbere, lintea trebuie aleasă cu atenţie, spălată şi lăsată la înmuiat peste noapte. Boabele care plutesc se îndepărtează. Lintea se spală şi înainte de a fi pusă la fiert. Consumată în salată de roşii, ardei sau broccoli, lintea îşi sporeşte proprietăţile nutritive, iar fierul din ea este absorbit mai bine. Extrem de uşor de pregătit este şi supa. Lintea se fierbe cu legumele preferate, iar, spre final, se poate adăuga puţin chimen sau coriandru.

Graţie proprietăţilor sale, şi această legumă este recomandată de nutriţionişti în Postul Crăciunului. În această perioadă de detoxifiere a organismului, este bine să mâncăm legume preparate în special prin fierbere, înăbuşire sau la cuptor şi nu prăjite – pentru a reduce cantitatea de grăsimi şi aportul de calorii suplimentare. Şi, tot în Post, trebuie să fim cumpătaţi în vorbe şi comportament şi chiar să ocolim băuturile alcoolice. Pentru că, acum, este momentul să ne pregătim cum se cuvine de Naşterea lui Isus Christos, mai ales prin credinţă fără margini. Postul Crăciunului aduce cu sine mâncăruri uşoare, multe legume şi fructe, şi, odată cu apropierea de starea naturală a lucrurilor, trimite la linişte sufletească.

Lintea are antioxidanţi, este bogată în fibre solubile, în minerale şi conţine mai toate vitaminele.

Mai multe articole despre:
sănătate linte fresh refresh