FRESH REFRESH: Grăsimile hidrogenate
Grăsimile hidrogenate sunt, de fapt, nişte uleiuri vegetale. Pot fi transformate în grăsimi semi-tari care sunt mai uşor de manipulat şi de transportat. Grăsimile hidrogenate nu prea se regăsesc în alimentele tradiţionale deoarece au început să fie folosite recent, abia prin anii '60 si '70.
Atunci, grăsimile hidrogenate erau considerate o alternativă mai sănătoasă la grăsimile de origine animală şi erau nelipsite din margarină, chips-uri, prăjituri şi produse de patiserie. Nici azi nu prea există produse tip fast food care să nu conţină grăsimi hidrogenate. Numai că părinţii şi bunicii noştri se înşelau în privinţa acestor grăsimi, care numai sănătoase nu sunt. Prin procesul de hidrogenare se produce un procent de grăsimi modificate chimic numiţi acizi graşi trans sau grăsimi trans, care s-au dovedit a fi dăunătoare sănătăţii.
Studiile ştiinţifice au arătat că acizii graşi trans provoacă deteriorarea prin creşterea nivelului de colesterol dăunător, care se lipeşte de pereţii arterelor şi restricţionează fluxul de sânge. Există, de asemenea, unele dovezi controversate conform cărora grăsimile trans pot creşte riscul de diabet zaharat, riscul de cancer şi chiar interferează în funcţionarea creierului.
Unii oameni de ştiinţă cred că structura chimică a grăsimilor trans afectează celulele creierului şi perturbă sistemele normale de mesagerie, care contribuie la dislexie şi hiperactivitate în cazul copiilor. Excesul de grăsimi trans pot afecta dezvoltarea fătului. E bine să avem grijă de noi şi să evităm consumul de fast food, de produse de patiserie şi chiar de margarină.