FRESH-REFRESH. Excesul de carbohidrați din făina albă crește riscul de cancer
Faina procesata este un ingredient obisnuit in foarte multe alimente. Excesul de carbohidrat procesat este insa o cauza serioasa de ingrijorare pentru sanatate. Un studiu publicat in revistele, Mile Markers, si Prevention, arată că un consum regulat de carbohidrati rafinaţi este corelat cu o creştere de 220 de procente in cancerul de san la femei.
In general alimentele cu un indice glicemic mare au fost corelate cu o crestere rapida a zaharurilor din sange, fapt ce hraneste in mod direct celulele canceroase si incurajeaza raspandirea acestora.
Studiile au demonstrat in repetate randuri ca painea alba creste riscul imbolnavirii de cancer, afecteaza digestia si ingrasa. In urma proceselor de obtinere a fainii albe rafinate aproape toti nutrientii si fibrele din cereale se pierd. Ceea ce a ramas este spalat cu agenti chimici (printre care oxid de azot si clor) si uscat la temperaturi ridicate, pierzandu-se in acest fel multe componente hranitoare.
Comparativ cu cerealele din care a fost obtinuta, faina rafinata ajunge sa detina in final 50% mai putin calciu si potasiu, 70% mai putin fosfor si cu 92% mai putin magneziu.
Painea alba are de asemenea un indice glicemic ridicat comparativ cu graul, ceea ce inseamna ca mareste rapid cantitatea de zahar din sange. Carbohidratii sunt descompusi cu rapiditate in procesul digestiei iar in consecinta glucoza din organism creste in acelasi ritm.
Alt efect negativ al consumului de paine este cresterea nivelului de colesterol "rau" din sange. Cu timpul poate da nastere la numeroase afectiuni ale inimii, precum tromboza sau hipertensiunea arteriala, din cauza acumularii pe vasele sanguine.
Desi produsele consumate pe parcursul unei saptamani si al unei zile sunt permanent diversificate, exista o categorie de alimente a caror utilizare este neintrerupta: produsele de panificatie.
Toate aceste produse au la baza faina alba care afecteaza functionarea organismului, incepand de la metabolism si pana la sanatatea creierului.