MENIU

FRESH-REFRESH. Efectele negative ale soarelui

Cum să îți îngrijești pielea după expunerea la soare

Expunerea la radiatiile solare UVB stimuleaza producerea celulelor in stratul superficial al pielii.

Pe masura ce sunt produse mai multe celule, pielea se ingroasa. De asta, ne trezim uneori cu o piele uscata, lipsita de elasticitate dupa ce am stat la plaja.

Razele UVA patrund mai adanc in piele si afecteaza tesutul conectiv ceea ce duce la imbatranirea prematura a pielii si aparitia ridurilor. Uneori, stimuleaza excesiv productia de melanina si astfel apar acele pete pigmentare. Tot expunerea la soare stimuleaza aparitia pistruilor si a alunitelor. Daca pistruii sunt inofensivi si chiar au farmecul lor, alunitele pot fi periculoase.

Daca observati ca vreo alunita si-a schimbat dimensiunile, a capatat margini neregulate sau si-a schimbat culoarea va sfatuim sa mergeti la medicul dermatolog. Uneori, primele semne ale cancerului de piele se ascund intr-o banala alunita.

Expunerea îndelungată la soare în condiţii neprotejate poate conduce la fotosensibilitate, la apariţia sensibilităţii la soare, la iritatii sau chiar la alergii.

15 minute la soare, dupa ce ne-am dat cu o crema cu factor de protectie, ne asigura necesarul de vitamina D, esentiala pentru oase sanatoase. Totusi, femeile însărcinate, vârstnicii şi copiii trebuie sa fie atenti si sa nu abuzeze de soare.

De altfel, copiii cu vârsta de până la 3 ani nu au voie să facă plajă, deoarece expunerea la soare timp de 4 minute este echivalentă cu cea de o oră, în cazul unui adult.

Mai multe articole despre:
efecte negative raze de soare