MENIU

FRESH-REFRESH. Crețișoara, floarea minune a femeilor

Crețișoara

Creţişoara este cunoscută în limbajul popular drept făina-de-in sau brumăria. Creşte la marginea pădurilor, a drumurilor, în păşuni, fâneţe, pe stânci şi pe coaste abrupte, în zona de deal şi de munte şi este asociată cu feminitatea.

În timpul înfloririi, planta este culeasă în întregime. Mai tarziu, pot fi luate numai frunzele ei.
Această plantă se foloseşte ca adjuvant în cazurile de sterilitate la femei, de tulburări de menopauză sau de hemoragii, inclusiv cele uterine. Creţişoara are efect astringent şi vindecă foarte rapid. Ea este folosită şi în febra cauzată de leziuni, răni sau abcese. Ceaiul de creţişoara este indicat şi în urma extracţiilor dentare.

După mai multe clătiri ale gurii, rana se poate inchide în aproximativ 24 de ore, după cum susţin unii specailişti. Ceaiul preparat din această plantă îndepărtează slăbiciunile musculare şi articulare şi chiar ajută în cazurile de anemii, mai afirmă nutriţioniştii.

Creţişoara era folosită de strămoşii noştri şi pentru tratarea herniilor dar şi în cazurile de epilepsie. Aplicată extern - adică pisată şi făcută comprese- ea vindecă răni, înţepături şi tăieturi.

Folosită sub forma de tinctura, gargara, compresa sau bai locale, ajută în cazurile de candidoza bucala, ulceratii sau chiar vergeturi.

Planta care creşte la înălţimi mai mari şi are partea inferioară a frunzelor argintie se întrebuinţează de către persoanele supraponderale, dacă medicul recomandă acest lucru. Această plantă ajută şi la insomnii sau dacă se instalează boli precum diabetul. Atentie şi la conftraindicatii!

Creţioşoara nu este bună în cazurile de gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal. În plus, nu se administrează cu antibiotice sau in paralel cu alte tratamente la care există contraindicaţii.

Creţișoara se găseşte în magazinele cu produse naturiste, dar este bine să întrebaţi un specialist în nutriţie sau chiar un medic înainte de consum, mai ales dacă suferiţi de anumite afecţiuni!

Mai multe articole despre:
produse naturiste crețișoara floare minune