FRESH REFRESH: Cât de NOCIV este consumul de MEZELURI
Fiecare dintre noi cunoaşte pe cineva care nu îşi poate închipui mesele zilnice fără mezeluri sau cărnuri procesate. Numai că aceste alimente nu fac deloc bine sănătăţii noastre.
Mulţi români spun, mai în glumă, mai în serios, că cea mai bună legumă e porcul. Sau orice carne. Tocmai de aceea salamul, cârnaţii, şuncile de tot felul sunt nelipsite de pe mesele lor. Din păcate, consumul de astfel de alimente este extrem de nociv.
Studii facute la Universitatea Harvard au demonstrat că persoanele care consumă zilnic carne procesată - hot dog, cârnaţi, salam - prezintă cu 42% mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiovasculare. Studiul, efectuat în 10 ţări diferite, a arătat că o cantitate de minimum 50 de grame de carne procesată, fie într-un hot dog, fie în câteva felii de salam sau de costiţă afumată, creşte cu 42% riscul de a avea o boală cardiovasculară şi cu 19% riscul de a dezvolta diabet.
În carnea procesată găsim de patru ori mai multă sare şi cu 50% mai mulţi nitraţi decât în cea neprocesată. De fapt, carnivorii dintre noi se înşeală atunci când consumă mezeluri pentru că acestea conţin foarte puţină carne. De exemplu, parizerul atat de popular conţine 90% slănină şi şorici. Crenvurştii conţin foarte multe tocături de oase, tendoane sau pieliţe. Majoritatea mezelurilor au glutamat de sodiu, chiar şi şunculiţa denumită "ţărănească". Substanţa dă un gust mai bun produsului, dar creează dependenţă. Este interzisă copiilor şi femeilor gravide. Poate provoca maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm şi modificări de ritm cardiac.
Caragenanul sau E-407 este un ingredient nelipsit din afumături. Numai că, descompus în colon, caragenanul se poate transforma în alte substanţe care pot duce la cancer de colon. Cosenila, folosită pentru a da culoarea roşie, aşa zisă mai proaspătă a mezelurilor, este un aditiv alimentar periculos deoarece conţine aluminiu, o altă substanţă cu potenţial cancerigen. Despre numeroşii conservanţi din cărnurile procesate nici nu mai vorbim. Atenţie mare la ce mâncăm şi poate dăm o şansă fructelor, legumelor şi seminţelor.