FRESH REFRESH. Sauna: beneficii şi efecte nedorite. Ce trebuie să ştim
Mulţi dintre noi, in special doamnele, sunt în cautarea celor mai noi şi mai bune informaţii pentru slăbit şi înfrumuseţare. Este bine să ne reamintim şi de metodele tradiţionale, precum sauna. Atenţie însă, dacă sunteţi sensibili sau dacă suferiţi de anumite afecţiuni! Cel mai indicat este să întrebati şi medicul inainte sa mergeti la sauna!
Cuvântul "saună" provine din finlandeză şi înseamnă încăpere în care se transpiră. Aceasta este, în primul rând, o metodă de relaxare, folosită încă de pe timpul romanilor. În prezent, aproape că nu există statiune, sală de fitness sau centru spa, fără o asemenea cameră. Sauna este de două feluri: uscată sau cu aburi şi este recunoscută pentru rezultatele pe care le are în combaterea stresului şi a oboselii.
Ajută la relaxarea musculară, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, produce eliminarea bacteriilor, a toxinelor şi a celulelor moarte. De asemenea, întăreşte sistemul imunitar prin călirea organismului împotriva răcelilor. Ridicarea temperaturii corpului la peste 39 de grade, în timpul şedinţei, face să dispară agenţii patogeni din corp.
De obicei, pentru ca întreg procesul de detensionare să aibă loc, după ce aţi stat în saună, este bine să faceţi o baie rece. Sauna este grozavă după ce aţi făcut efort la sala de fitness sau aţi înotat. Să nu uitaţi totuşi să beţi cât mai multă apă inainte de a intra in cabină! S-a constatat că sauna este eficientă şi în tratarea depresiilor şi că o astfel de metodă ajută la îmbunătăţirea stării generale. Pentru un plus de aromaterapie, puneţi peste pietrele încinse câteva picături din esenţa dumneavoastră preferată.
Doamnelor preocupate de siluetă le spunem că sauna accelerează metabolismul şi astfel grăsimile din organism se ard mult mai repede. Temperaturile de peste 80 de grade din interior sunt, însă, foarte periculoase pentru cei care suferă de inimă, care au tulburări neurologice, care suferă de epilepsie sau glaucom. De asemenea, nu intraţi în saună dacă aveţi infecţii genitale, tumori sau dacă aţi răcit! Indiferent dacă sunteţi într-o perfectă stare de sănătate, nu staţi niciodată mult şi respectaţi indicaţiile specialiştilor! Ideal este să faceţi intre una şi trei şedinţe, de câte 8-10 minute, cu perioade de repaus între ele. Mare atenţie! Sauna este contraindicată în caz de sarcină!
Pentru ca temperaturile foarte mari să nu vă afecteze părul, ar fi bine ca, înainte de saună, să vă acoperiţi capul cu un prosop. Iar după, vă recomand să folosiţi o loţiune puternic hidratantă pentru tot corpul. Atât pentru astăzi, dar vă aştept şi mâine cu noi sfaturi legate de sănătate! Sunt Alexandra Păcuraru şi că urez să rămâneţi Fresh!