FRESH-REFRESH. Beneficiile miraculoase ale rodiei
Ştiaţi că rodia este unul dintre fructele de numele căruia se leagă foarte multe poveşti şi legende? Simbol al dragostei şi al vieţii, în funcţie de popor, rodia este emblema Armeniei şi a multor oraşe din Turcia şi are un rol important în cultura elenă. Astăzi, aflaţi de la noi ce aveţi de câştigat de pe urma consumului de rodii.
Rodia este fructul unui arbust, de 3-5 metri înălţime, cultivat în regiunea mediteraneană. În timp, ţări precum Spania sau Grecia au devenit mari producătoare de rodii. Zonele de baştină sunt însă, Iran, Munţii Himalaya, India, zona Caucaz, sud-estul Asiei şi Africa tropicală, Arizona şi California.
Arbustul are flori de o rară frumuseţe şi, de aceea, este folosit drept ornament în multe părţi din China şi Japonia.
Cercetătorii spun ca o singură rodie conţine 40% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului şi că are de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde sau vinul roşu.
Rodia ajută astfel, la prevenirea mai multor tipuri de cancer, împiedică apariţia procesului de îmbătrânire prematură şi are efecte pozitive în tratarea Alzheimerului. Rodia este şi un antiinflamator pentru durerile de gât, pentru răceli sau astm.
Acest fruct reprezintă şi o sursă grozavă de vitamine şi minerale. Conţine vitamina A, vitamina B5, vitaminele C şi E, acid folic şi minerale importante precum potasiu,calciu, magneziu şi fier. Consumul de rodie este perfect pentru o inimă sănătoasă.
Mâncat cu moderaţie acest fruct menţine la cote normale tensiunea arterială, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge, artrita, diabetul şi osteoporoza. Medicii îl recomandă chiar şi femeilor însărcinate, pentru că ajută la buna dezvoltare a fătului. De asemenea, dacă NU aveţi poftă de mâncare, sucul de rodie v-o poate readuce! Rodia este foarte folosită şi în curele de slăbire pentru că are o cantitate semnificativă de fibre. Iar gustul ei acrişor o face perfectă şi în regimul diabeticilor.
În România, consumul de rodie nu este chiar atât de popular. Un motiv ar fi procesul de decojire, considerat unul destul de complicat. Există însă, tehnici speciale! De exemplu, puteţi face cateva secţionări, la fel ca la pepene, după care bateţi fiecare felie pentru ca boabele să cadă. Puteţi să faceţi aceleaşi tăieturi apoi să lăsaţi rodia în apă rece pentru ca boabele să se desprindă mai usor, gata să fie mâncate.
Extractul de rodie face minuni și pentru piele! Cremele pe bază de rodie au efecte anti-îmbătrânire şi chiar depigmentează petele cauzate de arsurile solare. Rodia este excelentă şi pentru prepararea sosurilor. Dacă suferiţi de anumite afecţiuni sau dacă bănuiţi că nu v'ar face bine, întrebaţi medicul înainte de consum! Eu vă dau întâlnire şi mâine dimineaţă când vă aştept cu informaţii utile despre mersul la saună.