Explicaţia unui psiholog. De ce scade apetitul sexual în societatea modernă?
Apetitul sexual diminuat este o tulburare sexuala din ce in ce mai des intalnita in societatea moderna, iar psihologii considera ca stilul de viata stresant pe care il ducem, distantarea emotionala fata de parteneri sau oboseala cronica sunt principalii factori declansatori. Totodata, psihoterapeutul Maria Verdi este de parere ca, de regula, factorii psihologici sunt mai frecventi decat afectiunile fizice, in urma terapiei de cuplu, partenerii renunta sa se mai invinovateasca pentru situatie si vor intelege ca nu atractia dintre cei doi a disparut, ci o serie de factori interni si externi le afecteaza relatia sexuala si de cuplu.
Care sunt cauzele psihologice care scad apetitul sexual in societatea moderna?
Psihologul Maria Verdi afirma ca majoritatea relatiilor incep printr-o mare atractie erotica, iar dupa ce nevoile sexuale sunt satisfacute, acele sentimente “explozive” se transforma in unele mai pasnice, mai profunde, insa acestea sunt de multe ori gresit intelese de cei doi parteneri. “Dupa o perioada de timp, ceea ce ramane in relatie este dragostea, dupa ce facem dragoste. Acesta este marele test al tuturor cuplurilor, cat de profunda ramane relatia cand atractia erotica se diminueaza. Chimia sexuala este cea care formeaza cuplurile, dar ea este doar o parte din relatia de lunga durata”, considera psihologul.
De cealalta parte, emotiile negative ucid intimitatea si pasiunea din viata cuplului. Conflictele nerezolvate reduc dorinta sexuala a partenerilor. Totodata, mania si resentimentele reduc pasiunea mai repede decat vina si rusiunea. “Rusinea, sentimentul de vinovatie cu privire la sexualitate provenite din copilarie sau relatii anterioare nefericite, resentimentele, mania, dispretul fata de partener ridica bariere majore in viata intima a celor doi. Fiinta umana care isi displace trupul si nu se accepta asa cum este isi genereaza bocaje si la nivel sexual”, continua psihologul Maria Verdi. In acelasi timp, potrivit specialistului, si vinovatia genereaza blocaje sexuale, deoarece este bazata pe teama de a nu rani, de a nu impovara sau a nu dezamagi partenerul. “Studii recente arata ca doar 60% dintre femei se simt satisfacute sexual, comparativ cu 80% dintre barbati. Prea multe femei se simt vinovate daca spun ca nu sunt satisfacute, sau daca cer preludiul, de altfel necesar relatiei intime. La fel, multi barbati se simt vinovati sau rusinati sa ceara sotiei satisfacerea fanteziilor erotice. Ca urmare, isi blocheaza nevoile sexuale, se focuseaza pe alte activitati, apeleaza la autosatisfacere sau isi gasesc satisfactia in extraconjugal”, afirma specialistul.
Bolile, unele medicamente, stresul de lunga durata, depresiile, anxietatile, nesiguranta zilei de maine sau implicarea in munca foarte multe ore scad libidoul si afecteaza relatia cuplului, inclusiv in zona sexuala.
Cum ar trebui sa rezolve cuplul problemele in aceste situatii?
Psihologul Maria Verdi este de parere ca fiecare problema de cuplu are propria metoda de rezolvare, iar un psihoterapeut poate identifica mult mai repede cauzele apetitului sexual diminuat decat o pot face persoanele implicate in relatie. “Daca va confruntati cu o imagine negativa legata de fizicul vostru, precum dismorfia corporala, care este o problema psihologica, inseamna ca indicatorul stimei de sine este jos si aveti nevoie sa va recapatati increderea in voi si in propriul corp. Daca exista probleme in a fi satisfacut erotic de catre partener, deschideti-va afectiv si impartasiti-va dorintele care va ajuta sa scapati de rusinea si vinovatia sexuala. Daca aveti tendinta de a colectiona nemultumiri zilnice la adresa partenerului, practicati zilnic iertarea, aducandu-va aminte ca suntem fiinte umane supuse greselilor”, este sfatul psihologului.
Barierele emotionale majore ridicate in fata intimitatii pot fi inlaturate numai prin terapie individuala sau de cuplu. Prima intrebare care se pune este daca cei doi vor sa mai ramana in relatie. Este mult mai usor cand cei doi apeleaza pentru refacerea relatiei. Daca doar unul ramane iar celalalt paraseste cuplul, terapia se va centra pe vindecarea individuala, astfel incat, intr-o viitoare relatie sa se depaseasca modelul patologic. In cazul terapiei de cuplu, practicarea comunicarii, compromisului si a cooperarii este cea mai eficienta metoda de lucru. “Se incepe cu imbunatatirea comunicarii in cuplu. In relatia in care un partener transmite un mesaj, iar celalalt intelege altceva, apar tensiuni doar prin simplul fapt ca nu se face inteles. Este nevoie sa imbunatatim compatibilitatile celor doi pe toate palierele, nu doar in sfera eroticului. Cuplurile cu niveluri diferite de nevoi si dorinte, trebuie sa-si clarifice nevoile, sa faca compromisuri si sa coopereze. Respingerea sau sacrificarea nevoilor unui partener de dragul celuilalt duce la resentimente, si in cele din urma la destramarea relatiei. In momentul in care relatia se armonizeaza, pasul urmator este imbunatatirea vietii sexuale”, considera psihologul.
Totodata, psihologul Maria Verdi afirma ca este necesar sa simtim dorinta inainte de a fi motivati sa facem dragoste, iar libidoul depinde de starea generala de sanatate si de starea corpului. In acest sens, sfatul psihologul este sa ne hranim adecvat, sa ne odihnim suficient si sa activam energiile sexuale prin miscare si exercitii specifice. “Reducerea greutatii corporale este corelata cu o crestere semnificativa a libidoului, mai ales la femei. Diminuati timpul petrecut pe internet, relaxati-va si revigorati-va, comunicati cu partenerul. Apreciati-i calitatile, admirati tot ce face bun, fiti atent la tot ce aduce bun in viata voastra, fiti deschisi, surprindeti-va reciproc, dati-va voie sa simtiti, deblocati-va, bucurati-va de lucruri marunte, fiti mai generosi, pentru a fi mai fericiti. Oamenii fericiti sunt oamenii cu activitate sexuala implinitoare”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.