MENIU

Dovlecei la cuptor cu roșii și parmezan - O rețetă savuroasă - N-o să-ți vină să crezi cât de simplă este

Dovlecei la cuptor cu roșii și parmezan - O rețetă savuroasă - N-o să-ți vină să crezi cât de simplă este

Dovlecei la cuptor cu roșii și parmezan, o rețetă incredibil de ușoară. Toate ingredientele se pun la cuptor și se gătesc extraordinar de rapid.

Dovleceii cu roșii și parmezan la cuptor se prepară foarte ușor, sunt perfecți pentru o masă lejeră, sănătoasă și savuroasă. Este o rețetă inspirată din bucătăria italiană.
Dovleceii cu roșii și parmezan la cuptor pot fi mâncați simpli sau pot constitui garnitura perfectă pentru orice fel de carne sau de pește pregătite la cuptor sau la grătar.
*Pont: Pot fi folosiți și zuchini în loc de dovlecei.
 
Dovlecei la cuptor cu roșii și parmezan. Ingrediente
2 dovlecei medii (cca 750 gr)
5 fire pătrunjel
1 conservă de roșîi (de 400 gr)
3 fileuri anșoa în ulei
3 căței usturoi
1/2 linguriță oregano uscat
30 gr parmezan răzuit
3 linguri ulei măsline
sare, piper negru
*Atenție! Cantitățile sunt pentru 3 porții. Se pot ajusta cantitățile ingredientelor în funcție de câte porții se doresc.
 
Dovlecei la cuptor cu roșii și parmezan. Mod de preparare
1. Dovleceii se curată parțial de coajă (se iau fâșîi cu curățătorul de legume), se taie în două pe lățime și apoi se taie bastoane, nu foarte subțiri. Se presară cu sare și se lasă la scurs bucățile de dovlecel, care se știe că este apos, între 15 și 30 minute, răsfirate pe șervețele de hârtie. După acest timp se absorb bine cu șervețele. Se presară apoi din nou cu puțină sare.
2. Într-o tigaie încingeți 2 linguri de ulei și adăugați usturoiul strivit și anșoa tocate mărunt. Sotați scurt, doar până miroase plăcut (aproximativ 1 minut).
3. Adăugați roșiile tăiate cuburi și sosul de pe ele. Presărați sare și oregano. Aduceți la fierbere și fierbeți 5 minute, doar până conținutul tigăii se omogenizează.
4. Se așează dovleceii amestecați cu pătrunjelul tocat într-o tavă termorezistentă în care să intre înghesuiți, dar pe un singur strat.
5. Se toarnă sosul de roșîi peste ei, în strat egal, să ajungă deasupra peste tot.
6. Se da tava la cuptor, încălzit la 200 de grade Celsius, timp de 45 minute. În acest timp nu trebuie amestecat, doar se verifică să nu se ardă deasupra și să fie făcuți (moi) dovleceii către final.
7. În ultimele 3 minute, picurați peste dovlecei încă 1 lingură de ulei.
Presărați apoi egal parmezanul.
Râșniți piper negru peste tot.
Lăsăți să mai stea 3 minute la cuptor, doar până parmezanul e topit și conținutul tăvii bolborosește iar.
8. Ultima etapă, după scoaterea din cuptor. Dovleceii cu roșii și parmezan scoși din cuptor sunt buni calzi sau la temperatura camerei. Se pot servi direct din tavă sau îi puteți lasă să alunece ușor din tavă direct pe un platou larg.
Merg bine lângă orice carne la grătar.
Sau îi puteți servi cu bucăți de ton sau sardine conservate. O combinație minunată!
Poftă bună!
Sursa