MENIU

Doliu uriaș în muzica ușoară românească! A murit Gabriel Cotabiță: artistul ar fi suferit un AVC - SURSE

Doliu uriaș în muzica ușoară românească! A murit Gabriel Cotabiță: artistul ar fi suferit un AVC - SURSE

Doliu uriaș pe scena muzicală românească. Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit, sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.  

Gabriel Cotabiță, cunoscut și îndrăgit pentru vocea sa remarcabilă și o mulțime de hit-uri de succes precum "Noapte albastră" sau "Raiul e pe pământ", împlinise 69 de ani pe 1 noiembrie.

Vestea tragică a fost dată pe Facebook de jurnalista Anca Florea. 

"Ce zi e asta in care Gabriel Emil Cotabiță si Marius Baţu au plecat..unde va repeziti asa..toti..ca ne nauciti.

Sa va fie lumină pe unde veti fi. Dumnezeu sa va tina aproape", a scris jurnalista in postarea mentionata. 

Conform unor surse citate de Realitatea PLUS, artistul a murit în urma unui accident vascular cerbral. Acesta ar fi murit la Spitalul Universitar din Capitală.

Solistul s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultima perioadă, dar părea să le fi depășit. 

HORIA MOCULESCU: M-A SUNAT DUPĂ INTERNARE, MI-A SPUS CEVA NEINTELIGIBIL

"Era internat din data de 11 noiembrie, cand a facut un AVC. Nu a mai trecut si de nenorocirea asta. A trecut inainte, dar de data asta nu ...Mi-a dat un telefon cu doua zile dupa internare, pe 13. Era suspect de stins. A început cu <<Dragul meu prieten...>>, apoi ceva neintelegibil (...) Dumnezeu sa il ierte! Inteligenta sa (l-au marcat - n.r.). Era un barbat cultivat, un barbat instruit. Canta foarte bine, avea un timbru unic", a declarat compozitorul Horia Moculescu la Realitatea PLUS. 
 
CORINA CHIRIAC: RĂMÂN CU MARELE REGRET CĂ N-AU PUTUT FACE UN DUET
 
"Gabi a fost unul dintre colegii și prietenii mei de suflet, ne înțelegeam din priviri. Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână. Există un cântec în care apar și vocile noastre, dar nu este propriu zis un duet. A fost un profesionist, un om extrem de ager, carea a intuit schimbarea muzicală de a survenit după anii `90", a comentat Corina Chiriac, într-o intervenție la Realitatea Plus.
 
„Întâmplător, în primăvară aveam un concert la teatrul Constantin Tănase și el era primul care trebuia să între și a venit salvarea și nici măcar nu a intrat. Atunci ne-am dat seama că totuși el are probleme de sănătate. Gabriel nu era bine deloc. Eu m-am mai intersectat cu el chiar și acum vreo 2 ani pe la Olimp, mai cânta chiar de jos de pe scaun, deci el s-a străduit cumva să mai ducă viață artistică. Avea o voce incredibilă, a fost una din cele mai mari voci ale României. Cânta de jos, avea un scaun de bar, nu mai stătea în picioare. Eu cânt vara pe litoral și a cântat acum vreo 2 veri acolo și cânta deja de jos, deci nu mai putea să cânte în picioare, deci îl dureau toate cele.”, a declarat cântărețul Mihai Trăistariu a Realitatea PLUS.
 
Gabriel Cotabiță, ale cărui cântece au devenit șlagăre, s-a născut la 1 noiembrie 1955, la Craiova. A urmat, în perioada 1967-1969, cursurile Şcolii Populare de Artă din Craiova. Între 1973 şi 1978 a fost student la Institutul de Electrotehnică din Craiova, pe care l-a şi absolvit.
 
Pe lângă cântăreţ, el a fost prezentator, producător muzical şi de televiziune. De asemenea, a fost solistul vocal al formaţiei VH2 şi a fost component al cunoscutului grup rock Holograf, în anii "80.

Pe 8 mai 2015, Gabriel Cotabiţă a suferit un stop cardio-respirator, la o sală de sport. A purtat apoi un defibrilator automat, pentru prevenirea tulburărilor cardiace.

El a fost căsătorit de două ori şi avea trei fete.

ANCA ȚURCAȘIU: GABRIEL COTABIȚĂ A FOST UN ARTIST AL ROMÂNIEI PENTRU CARE SE SPĂRGEAU GEAMURILE DE LA CASELE DE CULTURĂ ÎN ANII 90

Anca Turcasiu: Sunt profund impresionata de aceasta veste pentru ca am avut o prietenie foarte puternica si aproape ca nu imi vine sa cred, pentru ca am vorbit chiar de ziua lui ultima oara de 8 noiembrie si mi s-a parut un pic mai trist decat de obicei, dar nu mi-ar spus ca ar fi bolnav sau ceva. Ideea ca era destul de vesel, pozitiv. Sunt teribil de impresionata si de afectata si vreau sa adresez condoleante familiei si sa-i fie drumul lin acolo sus si sa ne aducem aminte cat mai mult de el. Dumnezeu sa il odihneasca.

Realitatea Plus: Spuneati ca ati vorbit in 8 noiembrie de ziua dumnealui la telefon si vi se parea trist. Tristetea asta cum ati remarcat-o? Pentru ca era singur, pentru ca avea probleme de sanatate?

Anca Turcasiu: Nu mi-a spus detalii, cu toate ca vorbeam foarte des, adica m-as fi asteptat sa-mi spuna daca are ceva, nu am vorbit despre vreo boala sau despre nimic, urma sa pastra legatura si sa ne vedem la o cafea, la un ceai, sa mai povestim. Adica mi s-a parut totul ca si cum ar fi ceva normal, ca o discutie absolut normala. Pentru mine este un soc foarte mare. Nu am stiut absolut nimic.

Realitatea Plus: Cand v-ati vazut ultima data cu Gabriel Cotabita?

Anca Turcasiu: Ultima data ne-am vazut la Festivalul de la Mamaia, asta vara. Eu am prezentat Festivalul de la Mamaia cu Aurelian Temisan si a fost si el. Asta vara ne-am vazut ultima oara. Nu mi s-a parut mai schimbat decat alta data, nu a prevestit absolut nimic din ultima conversatie sau din ultima intalnire ce s-a intamplat, nu stiu nimic cum ca ar fi fost internat in spital.

Realitatea Plus: Surse spun ca in vara nu mai canta din picioare, pentru ca nu mai avea forta fizica sa stea in picioare, canta de pe un scaun de bar. Stiati despre aceasta chestiune?

Anca Turcasiu: Nu as vrea sa intru in detalii de genul acesta, haideti sa ne gandim la el si la marele artist care a fost, acum pentru ca nu mai este printre noi nu mai au rost aceste detalii.

Realitatea Plus: Cum a fost Gabriel Cotabita?

Anca Turcasiu: Gabriel Cotabita a fost un artist al Romaniei pentru care se spargeau geamurile de la salile de la casele de cultura in anii 90 la inceput, alaturi de care am facut mii de turnee. Intram cu cordon de politie, el era vedeta, spectacolul se numea noaptea albastra. Ahideti sa ne aducem aminte ce artist extraordinar a avut aceasta tara.  

CĂTĂLIN CRIȘAN: ERA DE O INTELIGENȚĂ ABSOLUT FABULOASĂ, DE UN UMOR IEȘIT DIN COMUN

Catalin Crisan: Gabi Cotabita  fost unul dintre cei mai buni priteni ai mei, iar eu am foarte putini prieteni apropiati. Vorbeam cateodata pana dimineata, si nu numai despre muzica. Vorbeam despre teatru, despre opera, despre versuri

Realitatea Plus: Cand ati vorbit ultima data cu el?

Catalin Crisan: Ultima data am vorbit acum 3 saptamani si ceva. Eu am compus un duet, noi am cantat impreuna si era extrem de fericit pentru ca gasise un organizator de spectacole sa plecam in primavara in turneu si ma rugase sa mai scriu o piesa sau doua. Gasise un sponsor si se organiza in asa fel incat sa plecam in primavara. Vreau sa va spun ca era un om de o inteligenta aparte.

Realitatea Plus: Care era starea lui de spirit atunci cand ati vorbit?

Catalin Crisan: Foarte buna. Dar lui nu-i era frica de moarte, nu i-a fost niciodata, era extrem de fericit ca a reusit sa treaca peste acel hop mare pe care l-a avut si era extrem de increzator ca nu se va repeta in curand episodul. Era de o inteligenta absolut fabuloasa, de un umor iesit din comun, cei care il cunosc stiu despre ce vorbesc, si extrem de profesionist in ceea ce facea, cand era vorba de gluma era gluma, cand era vorba de profesia noastra se transforma intr-un adevarat profesionist, in adevaratul sens al cuvantului. Era un om extrem de corect, extrem de exigent si cu el si cu oamenii pe care ii alegea sa ii fie prieteni, nu avea niciun fel de complexe. Un om extrem de cult, un om extrem de educat. Mi s-a rupt inima cand am auzit".

DAN BITTMAN: ÎN ULTIMA VREME N-A PREA AI AVUT GRIJĂ DE SĂNĂTATEA SA 

"Din păcate în ultima perioadă nu prea a mai avut grijă de sănătatea lui. Eu de la el am preluat ștafeta la Holograf, era o persoană deosebit și un solist redutabil, cu un timbru pe care-l recunoșteai dintr-un milion, a fost și un prieten foarte bun. Era evident că a fost greu să preiau locul la Holograf după un solist atât de bun precum Gabriel Cotabiță, primul disc Holograf stă mărturie cât de bun era.

Era un artist impozant și în vremea aceea, mi-l amintesc cu plete, cu barbă, în Holograf domina scena. Era un tip extrem de pregătit și cred că de aceea s-a și reinventat, artistic, de atâtea ori", a declarat Bittman, într-o intervenție la Realitatea Plus. 

Mai multe articole despre:
gabriel cotabila deces