MENIU

Dezlegare la pește - Care e cel mai toxic pește pe care românii îl cumpără frecvent din piețe - Avertismentul medicilor

Pangasius

Este dezlegare la pește și cei mai mulți credincioși care țin postul își cumpără astăzi pește. Din păcate în piețele din Români

Care este cel mai toxic pește de pe piața românească dar este preferat pentru că este ieftin. De ce este bine să eviți să consumi acest tip de pește sanitar și ce trebuie să știi despre speciile cele mai sănătoase de pește.

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Peștele are în general o valoare nutriţională ridicată (peste 18 % proteine, conţinut ridicat de fosfor, iod, vitamine din grupul B) şi un conţinut redus de grăsimi saturate. În schimb, e foarte bogat în acizi graşi polinesaturaţi de tip Omega 3 şi diferiţi acizi graşi polinesaturaţi de origine animală (Omega 6)., vitamina A și D, potasiu, magneziu, fier și seleniu (esențiale pentru mușchi, inimă și creier).

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Aproape toate tipurile de peşte conţin mercur, dar cei răpitori, prădători tind să aibă o cantitate mai mare, pentru că se hrănesc cu peşti mai mici şi sporesc cantitatea de mercur conţinută. Peştii mari, trăind mai mult decât cei mici, vor avea un grad de toxicitate mai mare, pentru că sunt expuşi mai mult la contaminarea din apă.

 

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Primul pe lista peștilor de evitat este pangasiusul. Deși e ieftin, pangasius nu are oase mici și nici miros puternic de pește, însă este plin de toxine și trăiește în ape poluate. Lipsa oaselor și a mirosului greu de pește, Pangasius este preferat în industria de catering. Cel mai bine e să consumați păstrăv, merluciu sau chiar macrou.

Pangasiusul se hrănește toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme. Iar cei mai mulți pești pangasius provin din Vietnam, din râuri extrem de contaminate.

Mai mult, Pangasius are un conținut foarte crescut în mercur, are foarte puține proteine și un nivel redus de acizi grași Omega 3.

  
Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Pește de apă dulce, această specie hibrid provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, considerat ca fiind cel mai poluat din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia, ale căror deşeuri ajung frecvent în apă. El este expus, în aceste ape poluate, la microorganisme extrem de toxice și la deversări care conțin metale grele, materiale plastice și reziduuri de pesticide.

De fapt, Pangasiusul nu a fost lăsat de mama-natură în aceste ape, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi „murdare”. Mai precis, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele, scrie doctorulzilei.ro.

Un alt motiv de îngrijorare este utilizarea veterinară a acestei specii de pește - Pangasius - în fermele piscicole a substanțelor farmacologice care sunt interzise în UE.

Studiile și cercetările au arătat că acest pește poate fi, prin urmare, periculos, mai ales din cauza concentrațiilor mari de mercur, ceea ce l-ar face total nepotrivit pentu masa copiilor. Mai multe lanțuri mari de retail din Italia și din Europa au interzis deja vânzarea acestora, potrivit europarl.europa.eu.

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Astfel, peştele nu face altceva decât să se hrănească toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre. Nu degeaba i se mai spune şi peştele sanitar.

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. „Peştii pot fi foarte toxici, dacă nu ştim cum să-i alegem şi, mai ales, în funcţie de condiţiile în care au fost crescuţi. Pangasiusul, pe lângă faptul că nu are prea mulţi nutrienţi, dar este foarte comod de gătit, pentru că nu are oase, mai vine şi cu o cantitate suficient de mare de toxine. Motivul este acela că el trăieşte într-un mediu poluant şi este şi un peşte sanitar, deci clar se hrăneşte numai cu toxine”, a explicat medicul nutriţionist Simona Carniciu, potrivit doctorulzilei.ro.

 

Pești pe care să-i consumi foarte moderat
Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Pe lângă pangasius, specialiştii spun că sunt şi alte specii de peşte pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm în cantităţi cât mai mici. Printre acestea se numără şi bibanul sau rechinul. Şi somnul se află pe lista “neagră. Pentru a accelera creşterea, mulţi producători îi hrănesc cu hormoni.

„Dacă este mai mare de 0,5 kilograme poate să acumuleze o cantitate mare de mercur”, mai atenţionează nutriţionistul Simona Carniciu, potrivit doctorulzilei.ro.

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Un conținut mare în mercur au și tonul și macroul, care, deși sunt foarte bogați în Omega 3, sunt pești oceanici pe care ar trebui să-i consumi mai rar. Nu înseamnă că trebuie să-i tai de tot de pe listă, ci pur și simplu să îi consumi mai rar, moderat. 

La fel și rechinul, peștele spadă, limba de mare, tilapia sau peștele țiglă.

 

CARE SUNT CEI MAI SĂNĂTOȘI PEȘTI
„Peşti foarte sănătoşi sunt păstrăvul, merluciul, macroul, carasul. În plus, trebuie gătiţi sănătos şi să avem grijă să nu luăm bucăţi de kilograme foarte mari”, mai explică medicul nutriţionst Simona Carniciu.

Cel mai toxic pește este cel sanitar - Pangasius. Speciile de pește cu cel mai mare conţinut de Omega 3 sunt somonul, sardinele, heringul şi păstrăvul afumat. Aceștia sunt urmați de somn, șalău, doradă, păstrăv, biban, crap, anşoa, ştiucă, ton, cod și merluciu.

Mai multe articole despre:
Pangasius