Descoperirea care ar putea duce la rescrierea cărților de astronomie și evoluție a Universului
Naşterea primelor stele este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Universului. Ei bine, cercetătorii au reușit în sfârșit după lungi căutări să le identifice. Cu ajutorul telescopului Gemini South din Chile, cercetătorii au observat la o rezoluție mai înaltă stelele care ar putea da cele mai bune răspunsuri și astfel au ajuns la concluzia că s-au format acum 14 miliarde de ani.
În plus, astronomii sunt de părere că odată cu descoperirea celor mai vechi stele din Univers ar putea fi dezlegate și secretele Universului. Până acum s-a crezut că cele mai vechi stele sunt la fel de „bătrâne" ca Universul însuși.
Cele mai „bătrâne" stele din Univers ar putea elucida tainele Universului
Grupul de stele care se află chiar în Calea Lactee la aproximativ 21.500 de ani-lumină față de pământ se numește HP 1. Și se pare că acest grup de stele a fost descoperit de cercetători încă de la sfârșitul anilor '90, însă până acum nu s-a putut stabili cu exactitate vârsta acestora.
Adică, HP 1 s-a format la scurt timp după nașterea Universului, ceea ce înseamnă că au aproape aceeași vârstă cu cea a Universului.
Ceea ce i-a determinat pe cercetători să creadă că acest grup de stele s-a format pe când Universul era încă „tânăr", adică nu mai mult de un miliard de ani este metalicitatea (concentrația de metale) foarte scăzută.
„Pentru a găsi stele cu adevărat interesante, trebuie căutate cele mici, nu cele masive, extrem de vizibile. Acestea din urmă tind să aibă o viață relativ scurtă, pe când cele mici pot exista și trilioane de ani. Asta înseamnă că printre ele am putea găsi unele care au origini comune cu ale Universului", a declarat astronomul Stefano
Souza.
Această descoperire ne arată că încă mai sunt multe mistere în Univers ce așteaptă să fie dezlegate și că oricâte am aflat până acum despre el, se pare că încă nu știm tot.